Hlavní obsah

Zdravotníci, kteří letos lázně nestihnou, mají šanci příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmitisícový příspěvek na pobyt v lázních by mohli zdravotníci, kteří pečovali o pacienty s covidem, dostat i příští rok. Významně by to pomohlo těm, kteří si ještě pobyt nerezervovali, a hrozí, že kvůli obsazenosti lázní nestihnou příspěvek do konce roku vyčerpat.

Foto: Libor Zavoral, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Předběžně jsme domluveni, že dotační program zůstane v účinnosti i příští rok a vyhlásí se znovu,“ řekla Právu předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. „Resort zdravotnictví předpokládá, že program bude pokračovat,“ potvrdila Právu Martina Čovbanová z tiskového oddělení resortu.

Podle ní je však „jeho opětovné vyhlášení (dotačního programu) vázáno na politickou domluvu po volbách a výši finančních prostředků, které budou v rámci vypořádání se státním rozpočtem za rok 2021 vráceny do státního rozpočtu“.

Hospitalizovaní mají teď lehčí průběh covidu

Koronavirus

Kapacity lázní jsou skoro naplněné. Zůstávají hlavně rehabilitační nebo léčebné pobyty na vícero dní, což je pro některé zdravotníky komplikace. Několikadenní pobyt totiž mohou zdravotníci čerpat jen v rámci dovolené a té už některým dost nezbývá. Přitom o změně systému se podle Žitníkové neuvažuje.

Přebrané termíny

Víkendové pobyty jsou na většině míst rozebrané. Do Lázní Libverda plánuje do konce roku zajet přes 800 zdravotníků. „Původně jsme nabízeli i variantu na čtyři noci, nicméně i ta je vyprodaná a kapacitu nelze navýšit z důvodu složení procedur a kapacity provozu,“ poznamenala ředitelka marketingu lázní Eva Plášilová s tím, že stále nabízejí i delší pobyty. Šance na volný termín jsou převážně v listopadu a prosinci.

Lékaři žasnou: Lidé odmítají vakcínu, ale když se nakazí, žádají léčbu protilátkami

Domácí

Podobné je to i jinde. Stovky zájemců evidují i v Lázních Teplice. „Lidé se k nám stále dostanou, jen žádáme o strpení. Jsme teď přehlceni poptávkou,“ popsala jejich mluvčí Yveta Slišková.

„Naše zařízení je do konce listopadu plně obsazené, a proto zdravotníci neměli doposud možnost využít příspěvek, ale v prosinci proběhne několik pobytů s možností využití příspěvku,“ dodává Iva Čeřovská z obchodního oddělení Léčebných lázní Kynžvart.

Reklama

Výběr článků

Načítám