Hlavní obsah

Zdravotní pojišťovny do konce roku vyčerpají všechny rezervy, řekl Blatný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce letošního roku podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zdravotní pojišťovny vyčerpají své finanční rezervy z minulých let. Řekl to na středečním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Náměstkyně ministra Helena Rögnerová doplnila, že na účtech mají asi 64 miliard korun.

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

Z této sumy půjde zhruba deset miliard na očkování proti covidu, 11 miliard na odměny zdravotníků a řádově miliardy také na testování ve firmách.

Podle ní zatím není jasné, jestli situaci může zlepšit vývoj ekonomiky, nebo bude třeba dofinancování navýšením platby za státní pojištěnce.

"Předpokládali jsme, že systém (veřejného zdravotního pojištění) bude stabilní do roku 2023, ale nebude. Bude stabilní maximálně do konce tohoto roku," řekl ministr. Očekává, že ztráty pojišťoven proti vybranému pojistnému se budou dál navyšovat. Situace by se mohla zlepšit až ke konci letošního roku.

Zdravotní péče kvůli covidu stojí 4,5 miliardy měsíčně

Ekonomika

Ze 64 miliard na účtech všech sedmi zdravotních pojišťoven je 40 miliard v základním fondu, z nějž se hradí zdravotní péče o pojištěnce.

"Zatím bychom to měli zvládnout, ale už nemáme rezervy na další roky," řekla Rögnerová. Podle ní zatím není jasné, jestli bude stačit nastartování ekonomiky a s ní vyšší výběr pojistného, nebo bude třeba ministerstvo financí žádat o dofinancování systému veřejného zdravotního pojištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám