Hlavní obsah

Zbytek světa Evropu ignoruje, kritizoval Babiš na klimatickém summitu OSN

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Evropa se snaží a zbytek světa boj proti klimatickým změnám ignoruje. To kritizoval premiér Andrej Babiš na klimatickém summitu OSN v Madridu, který začal v pondělí. Zmínil také možné zavedení uhlíkové daně.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš se vítá se španělským předsedou vlády Pedro Sanchezem, jehož země hostí klimatický summit OSN.

Článek

Babiš se podivoval, že v Madridu nejsou zastoupeny všechny evropské státy na nejvyšších úrovních. „Evropa tady není, ani pan Macron, velký protagonista, ani paní Merkelová, není tu plno dalších premiérů,“ prohlásil premiér na konto francouzského prezidenta a německé kancléřky.

V tříminutovém projevu před ostatními politiky Babiš mluvil o tom, že Česká republika plní závazky z Pařížské dohody z roku 2015 o snižování emisí uhlíkových plynů. „Uhlíková neutralita je možná, když budeme mít jádro,“ řekl Babiš.

Asie a Afrika proti proudu Evropy

Babiš zmínil možné zavedení uhlíkové daně. „Ty státy, které vyrábějí a mají emise, tak tam se říká, snižte emise. Ale některé státy v pohodě nakupují výrobky z Číny, Česká republika taky. O tom je taky debata, je potřeba se podívat na to. Pokud nedonutíme státy, které nerespektují závazky, a zároveň spotřebováváme a nakupujeme jejich zboží, to je k debatě,“ uvedl premiér.

Babiš ve válce s Evropskou komisí: Není to pro mě autorita

Domácí

Hlavní problém je podle něj v tom, jak donutit ostatní státy, aby závazky z Pařížské konference plnily. „Jde o to, že zbytek světa Evropu ignoruje. Pokud Čína, Vietnam, celá Afrika, Indie, jedou uhlí, jdou totálně proti proudu Evropy,“ uvedl premiér.

Pařížská dohoda z roku 2015 má za cíl zamezit globálnímu oteplování a udržet nárůst průměrné globální teploty výrazně pod hranicí 2°C oproti hodnotám před průmyslovou revolucí.

Jednotlivé země se také zavázaly omezit emise skleníkových plynů. Závazky se mají každých pět let aktualizovat. Během roku 2020 by se tedy měli signatáři Pařížské dohody, kterých je asi 200, domluvit. Klimatická konference v Madridu je tak jen začátkem.

Důsledky můžou být fatální, varuje OSN

Pokud se země budou držet slibů z roku 2015 a nepředstaví ambicióznější závazky, mohou stoupnout teploty do konce století o 3,2 stupně Celsia, což by mohlo mít pro klima fatální důsledky, varovala OSN.

Emise, které by se měly mezi lety 2020 a 2030 snižovat o 7,6 procenta ročně, nyní stále rostou. USA navíc od klimatické dohody odstupují. Prezident Donald Trump se nechal slyšet, že závazky vyplývající z Pařížské dohody poškozují americkou ekonomiku. Zároveň zkritizoval, že se dostatečně neřeší znečišťování CO2 v Číně či Indii.

Greta další cenu nepřevezme. Brzdí ji vlny

Evropa

Kvůli ochraně životního prostředí v posledních měsících protestují miliony mladých lidí, které inspirovala šestnáctiletá aktivistka ze Švédska Greta Thunbergová. Ta se má konference v Madridu také zúčastnit, není ale jasné, jestli ji stihne.

Summit se měl totiž původně konat v Chile, kam se švédská aktivistka chtěla doplavit na jachtě. Jihoamerická země ale na poslední chvíli pořadatelství zrušila kvůli pokračujícím protivládním demonstracím, což Thunbergové zkomplikovalo plány.

Reklama

Výběr článků

Načítám