Hlavní obsah

Zbytečná slovní pyrotechnika. Lipavský si popichováním prezidenta koleduje, míní politolog

Prezident Miloš Zeman úterním pověřením šéfa ODS Petra Fialy dal stranám vládní koalice další čas k vyjednávání, ačkoliv tento zbytný a zvykový mezikrok mohl přeskočit. Politolog Jan Kubáček obecně problémy ze strany prezidenta s kandidáty na ministry neočekává, byť možný pirátský kandidát na post ministra zahraničí Jan Lipavský si svými ostrými výroky jistě nepomohl.

Foto: Česká pirátská strana

Jan Lipavský (Piráti)

Článek

Lipavský v minulých dnech zpochybnil přesun české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, což je jeden z dlouhodobých cílů prezidenta.

Nadto se vyslovil pro přehodnocení vztahů s Ruskem a Čínou a zpochybnil i vyslání dvou již schválených velvyslanců – stávajícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) do Finska a zástupce ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Petra Pirunčíka na Ukrajinu.

Kandidát na šéfa zahraničí Lipavský: Vojtěch velvyslancem být nemá

Domácí

Ačkoliv jsou u kandidátů na ministerské posty zjišťovány především kompetence a priority, Lipavský tímto „provokativním popíchnutím prezidenta” může počítat s reakcí. „Svými výroky tomu šel velmi vstříc,” míní politolog.

Kubáček připomněl, že diplomatický jazyk je velmi specifický a jakákoliv „slovní pyrotechnika” je v tomto případě na škodu.

Naopak v případě šéfa Pirátů Ivana Bartoše, který by mohl být ve Fialově kabinetu ministrem pro místní rozvoj a digitalizaci, politolog problém neočekává.

Nová vláda se rýsuje, o některých ministrech je už jasno

Domácí

Možným výhradám ze strany hlavy státu by mohli čelit i případní kandidáti na ministry z řad senátorů, neboť horní komora je vůči Hradu dlouhodobě kritická.

Obecně lze říci, že všichni nominovaní jsou a budou podrobeni bedlivému zkoumání a posuzovány mohou být vedle vizí a priorit i dřívější činy a výroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám