Hlavní obsah

Závada odstavila druhý blok Temelína

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN

Druhý blok jaderné elektrárny Temelín byl ve čtvrtek před polednem nečekaně vyřazen z provozu. K podobnému neplánovanému automatickému odstavení reaktoru došlo na Temelíně naposled v roce 2004.

Článek

"Vlivem chybného signálu v systému automatické regulace napájecí vody do parogenerátorů v sekundární, nejaderné části elektrárny, došlo k automatickému zásahu limitačního systému reaktoru, který byl tímto zásahem odstaven. Po prošetření a odstranění příčin události bude blok znovu uveden do provozu. Technici předpokládají, že by blok měl být připojen do sítě už v pátek," sdělil Právu mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Ačkoli jde o situaci, která neohrozila jadernou bezpečnost provozu, pro elektrárenskou společnost ČEZ je velmi nepříjemná. Po nedělní blokádě dvou jihočeských hraničních přechodů totiž hrozí protijaderní rakouští aktivisté dalším uzavřením hranic.

Domácí ekologická sdružení Jihočeské matky a Calla podala ve středu trestní oznámení kvůli kolaudaci Temelína, o níž rozhodl jihočeský krajský úřad zhruba před měsícem. Jejich podezření z údajné manipulace s dokumentací se bude nyní muset zabývat policie. V pátek zde skončí i týdenní kontrolní mise expertů mezinárodní organizace provozovatelů jaderných elektráren WANO, které vzniklo v reakci na havárii jaderné elektrárny v Černobylu.

"Na jadernou bezpečnost tato událost neměla žádný vliv. Blok je ve stabilizovaném stavu a všechny ochranné systémy zapracovaly tak, jak měly. Situaci podrobně sledujeme, na podrobné analýzy příčin je ale zatím brzy," konstatovala předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Pokud by se podobné události měly opakovat častěji hrozí podle ní ČEZu tučné pokuty.

Reklama

Související články

Temelín bude do neděle vyřazen z provozu

V pátek v noci bude odstaven první blok Jaderné elektrárny Temelín. Pracovníci elektrárny na něm provedou plánovanou zkoušku regulačního zařízení reaktoru....

Výběr článků

Načítám