Hlavní obsah

Zaútočil vlk na člověka? Incident z Krušných hor prověří i policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie prověřuje údajné napadení psa a člověka vlkem, k němuž mělo dojít v Krušných horách poblíž obce Hora Svatého Šebestiána. Incidentem se zabývá i Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Policisté prověřují všechny okolnosti, které s případem souvisí,“ citovala ČTK policejní mluvčí Miroslavu Glogovskou.

AOPK ČR popsala incident tak, že se jedno z pěti zvířat, údajně vlk, mělo při spatření psa oddělit od smečky a na psa zaútočit. Od toho ho neodradil ani majitel zvířete, který se v podřepu s klackem v ruce pokoušel útočící šelmu zahnat. Ta jej měla zasáhnout zuby na ruce, což si vyžádalo ošetření.

Agentura podobně jako policie zjišťuje detaily případu a uklidňuje veřejnost. „Není třeba panikařit, každopádně to je situace, kterou nebereme na lehkou váhu, v oblasti zintenzivníme monitoring a pokusíme se zjistit podrobnosti,“ uvedla na webu s tím, že i ve volné přírodě by lidé měli mít psy na vodítku, a připomněla, že vlci i divoká prasata mohou vnímat psy jako vetřelce a mohou na ně zaútočit.

„Případů napadení či zabití psa prasetem se objevuje každoročně řada,“ připomněla agentura.

Pokud by se potvrdilo, že vlk skutečně zaútočil i na člověka, respektive se potvrdilo, že ztratil respekt z lidí, musel by být z vlčí populace odstraněn.

Podle deníku MfD ochránci zvířat událost zpochybňují, protože smečku znají a nikdy nikoho prý nenapadla.

Vlci se do tuzemské krajiny vrátili teprve nedávno. Odborníci monitorují jejich teritoria i rozrůstání populace, které s nelibostí nesou někteří myslivci a farmáři, kterým vlci útočí na stáda. Odstřel šelem, které přirozeně regulují stavy divoké zvěře, zapovídá zákon.

Vlk opět zaútočil v Beskydech, rozsápal psa

Krimi

Reklama

Související články

Vlci se natrvalo usadili v Krkonoších

Vlci, kteří se natrvalo usídlili na Broumovsku, v Orlických nebo Vraních horách na Trutnovsku, se začínají trvale usazovat i v Krkonoších, kudy tyto největší...

Výběr článků

Načítám