Hlavní obsah

Zastupitelé Prahy 5 starostu znovu nezvolili

Právo, Jakub Mračno
PRAHA

Na radnici v Praze 5 i nadále panuje chaos. Po středečním pokračování jednání zastupitelů, které bylo přerušeno v pondělí po neúspěšné volbě starosty, nemá na další týden radnice nového prvního muže. Nadále také pokračují názorové spory mezi jednotlivými zastupiteli.

Článek

Praha 5 zažila další vypjaté zasedání zastupitelů. Po pondělní neúspěšné volbě, kdy neprošel o jeden hlas kandidát ODS a dosavadní starosta Prahy 5 Milan Jančík, nezvolili nového starostu zastupitelé ani na včerejším pokračování schůze.

Rozpolcený klub ODS tentokrát nominoval Lukáše Herolda, který patří k reformnímu křídlu této strany. Ale ani on ale potřebný počet hlasů nezískal. Nastala bouřlivá diskuse, a zastupitelé vyhlásili ve snaze nalézt další řešení asi hodinovou přestávku.

Důsledkem zmatků, u jejich počátku byla zřejmě nominace Jančíka na post starosty, je nakonec rozštěpení hned několika zastupitelských klubů, včetně nejsilnější ODS, kde proti sobě stojí příznivci a odpůrci dosavadního starosty. Herold, který patří k Jančíkovým odpůrcům, neuposlechl výzvu většiny klubu ODS, aby se kandidatury vzdal.

"Rozhodl jsem se kandidovat ve chvíli, kdy se zastupitelské kluby začaly štěpit a nebyl zvolen Jančík," řekl Herold. O koalici chtěl jednat až potom, co by byl zvolen. "Jsem velmi zvědav, jak se bude vyhrocená situace vyvíjet," řekl Herold potom, co byl vyhlášen výsledek volby. Stoupenci Jančíka se volby na protest neúčastnili. Odešli ze sálu. Proč klub ODS Jančíka nenavrhl, nechtěl jeho předseda Herbert Heissler říci. "V tuto chvíli to nepovažuji za důležité komentovat," uvedl před zastupiteli, což vyvolalo nechápavé grimasy u řady opozičních zastupiutelů.

Vyřeší to Bém?

Další neúspěch a spory uvnitř ODS nakonec bude řešit primátor a místopředseda ODS Pavel Bém. "Hned zítra se do situace vložím," řekl ve středu Bém s tím, že jeho zásah už je nutný. Občanští demokraté mají v třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu 23 křesel, Jančíkových odpůrců je údajně sedm. Dále ve sboru zasedá sedm sociálních demokratů, šest lidí za Stranu zelených, pět členů SNK ED a dva komunisté.

Ti včera způsobili zmatek, když omylem hlasovali pro Jančíkův návrh. Nejistý je také osud klubu zelených. "Paní Grušová jasně řekla, že podpoří Jančíka, takže nyní zvažujeme, zda vůbec zůstane v našem klubu," řekl Právu lídr zelených v Praze 5 Ondřej Velek.

Zeleným již krátce po volbách "dezertovaly" dvě nezávislé zastupitelky, které pak utvořily vlastní klub nezávislých. Kvůli vnitrostranickým rozporům si nakonec zastupitelé odhlasovali v pořadí již druhé přerušení schůze, pokračovat by se mělo za týden. Jednotlivé skupiny v zastupitelstvu se neshodují na tom, komu další pauza na vyjednávání přinese větší podporu. "Musí dojít k většinové shodě mezi ODS, mezi zastupiteli," řekl ve středu předseda ODS Prahy 5 František Laudát na otázku, zda by měl Bém intervenovat.

Podle Laudáta, který patří k odpůrcům nynějšího starosty, se musí seriózně jednat. Osobně soudí, že kandidátem na starostu by měl být někdo třetí. Podle Jančíka budou nyní jednat zástupci demokratických klubů a společné stanovisko bude hledat i ODS.

Reklama

Související články

Žalobce zrušil obvinění starosty Prahy 5

Státní zastupitelství zrušilo obvinění starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS), který byl stíhán za to, že loni převedl z běžného účtu městské části do advokátní...

Výběr článků

Načítám