Hlavní obsah

Zařiďte, ať Čína ukončí věznění oponentů a obchod s orgány, vyzývají poslanci vládu a Zemana

Novinky, Renáta Bohuslavová

Česká vláda a prezident Miloš Zeman by měli vyzvat Čínu k ukončení pronásledování a zabíjení politických vězňů a porušování lidských práv. S iniciativou přichází skupina poslanců z řad KDU-ČSL, Pirátů, TOP 09, STAN a ODS, kteří mají i podporu kulturních osobností, jako je herec Jan Potměšil či violistka Jitka Hosprová. Poslanci chtějí výzvu prosadit do sněmovního usnesení, při předchozím pokusu ovšem neuspěli ani s tím, aby se o tématu debatovalo.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference k výzvě osobností kulturního a společenského života ohledně lidských práv v Číně. Na snímku poslanci Vít Kaňkovský, Helena Langšádlová, virtuoska Jitka Hosprová, herec Jan Potměšil a poslanec Marek Výborný

Článek

„Máme s Čínskou lidovou republikou velmi čilé obchodní a diplomatické vztahy a pokud tam dochází k věznění politických oponentů a náboženských a etnických menšin, tak se k tomu musíme postavit,” řekl lidovecký poslanec a iniciátor aktivit Vít Kaňkovský.

Poslanci z opozičních klubů KDU-ČSL, Piráti, TOP 09, STAN a ODS připravili usnesení, v němž požadují po české vládě a prezidentu Miloši Zemanovi, aby vyzvali Čínu k okamžitému ukončení pronásledování a věznění občanů na základě jiné víry nebo politických názorů.

Jednat by o něm chtěli příští úterý. Na minulé schůzi Sněmovny se to nepodařilo, otevření tématu zablokovalo hnutí ANO a ČSSD.

Hnutí ANO chce s námi posílit kontakty, hlásá Komunistická strana Číny

Domácí

Umírají konkrétní lidé

Opoziční poslanci upozorňují i na obchod s orgány v Číně. „Skrývají se za tím konkrétní lidé, kteří byli zabiti a jejichž rodiny ani nevědí, kde mrtví leží. Nejsou to žádná abstraktní lidská práva, ale zabíjení a ještě obrovský byznys,” řekla na tiskové konferenci Pirátka Olga Richterová.

Podle poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové je nutné si situaci připomínat právě proto, že Česko má s Čínou aktivní diplomatické a obchodní vztahy.

„Je dobře, abychom si připomněli, že je to ta Čína, se kterou obchodujeme,” uvedla.

Čína mě mučila, chtěla znát roli Británie v hongkongských protestech, tvrdí bývalý člen konzulátu

Svět

Šéf STAN Vít Rakušan dodal, že se v rámci vztahů s Čínou nemůžeme omezovat pouze právě na ekonomické zájmy.

„Nedostáli bychom tak tradici naší země a nedostáli bychom po třiceti letech tradici Václava Havla. Právě z ní těžíme, a to, že ještě máme nějak renomé, je jeho zásluhou, a ne té současné garnitury,” připomněl Rakušan odkaz disidenta a prvního porevolučního prezidenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám