Hlavní obsah

Zapomeňte na petardy, připomíná KRNAP zákaz pyrotechniky. Obcím přesto udělí výjimku

Novinky, hro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) rozjela před blížícím se koncem roku informační kampaň, která má připomenout zákaz používání pyrotechniky na území národních parků. Obcím ležícím na území parku přesto udělí na silvestrovskou noc výjimku. Novela omezující užívání zábavní pyrotechniky vešla v platnost letos v létě.

Foto: Správa KRNAP

Informační plakát k zákazu užívání pyrotechniky na území národních parků

Článek

„Správa Krkonošského národního parku apeluje na návštěvníky i místní obyvatele, aby zábavní pyrotechniku vůbec nepoužívali. Pokud chcete slavit advent, Mikuláše či Vánoce v Krkonoších, nevozte s sebou žádné petardy. Nebudete nikoho rušit, neporušíte zákon a ještě ušetříte,” uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Cílem kampaně je podle něj dát lidem na vědomí, že pyrotechnika a ohňostroje do národního parku nepatří. „Asi není třeba nikoho příliš přesvědčovat, že zábavní pyrotechnika ruší domácí i divoká zvířata a obtěžuje i mnohé lidi, zvlášť když si chtějí odpočinout od hluku města v tichu přírody,” uvedl dále Drahný.

Pokud chcete slavit advent, Mikuláše či Vánoce v Krkonoších, nevozte s sebou žádné petardy. Nebudete nikoho rušit, neporušíte zákon a ještě ušetříte
Mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný

Součástí osvěty jsou tematické plakáty, které Správa KRNAP nyní distribuuje na obecní a městské úřady v Krkonoších a mezi zájemce z řad boudařů. „Následně se objeví na výlepových plochách a obecních vývěskách. Připraveny jsou také bannery, které na řadě internetových stránek budou posilovat myšlenku národního parku bez rušivé pyrotechniky,” doplnil formy probíhající kampaně mluvčí správy parku.

Obce na území KRNAP dostanou výjimku

Správci největšího českého národního parku rovněž varovali před používáním takzvaných létajících lampionů štěstí. „I tuto aktivitu nově zákon o ochraně přírody a krajiny zakazuje na celém území národního parku, s výjimkou zastavěných území a zastavitelných ploch. Důvodem je zejména šíření odpadu a riziko vzniku požárů,” vysvětlil Drahný. Před vypouštěním lampionů dlouhodobě varují i hasiči.

V kontrastu s apelem správy parku však působí informace, že obce, které leží přímo na území KRNAP, dostanou na silvestrovskou noc výjimku: „Správa KRNAP považuje za účelné povolit výjimku z uvedeného zákazu pro dobu, kdy je zábavní pyrotechnika tradičně a široce využívána,” uvedl Drahný s tím, že výjimku dostanou zastavěná území obcí Malá Úpa a Strážné, a to od 15. hodiny 31. prosince do 6. hodiny ranní 1. ledna.

Novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která provádění ohňostrojů a používání zábavní pyrotechniky na území národních parků zakazuje, vstoupila v platnost v létě. Zakazuje provádět ohňostroje nebo používat zábavní pyrotechniku pouze na území národního parku, nikoli na území jeho ochranného pásma. Realizaci informační kampaně doporučila Správě KRNAP na svém podzimním jednání Rada parku.

Anketa

Souhlasíte s výjimkou užívání pyrotechniky pro obce ležící na území KRNAP?
Ano
24 %
Ne
68,4 %
Nezajímá mě to
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1714 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám