Hlavní obsah

Zaorálek popřel Zemanova slova, žádná dohoda na smlouvě s Norskem není

Prezident Miloš Zeman v pátek během návštěvy Libereckého kraje řekl, že se dohodl s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) na znění návrhu prezidentské smlouvy mezi Českou republikou a Norskem ve věci vydávání dětí. Zaorálek to ale popřel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Chci s radostí konstatovat, že jsem se dohodl s ministrem zahraničí Zaorálkem na, doufám, že konečném znění návrhu prezidentské smlouvy mezi Českou republikou a Norským královstvím ve věci vydávání dětí," prohlásil prezident.

"Dohoda mezi mnou a prezidentem Zemanem stran smlouvy mezi ČR a Norskem ve věci vydávání dětí zatím žádná není," odmítl večer Zemanovo tvrzení Zaorálek.

Potvrdil jen to, že prezident mu na konci minulého týdne předal nový návrh textu dohody, který se významně liší od předchozího návrhu smlouvy, k níž měli právníci ministerstva zahraničí vážné výhrady.

"Tento návrh neřeší vydávání dětí, ale spíše spolupráci orgánů sociálně právní ochrany dětí v řízeních na jejich ochranu. Je tedy otázkou, jaký by taková smlouva měla smysl. Zároveň samozřejmě stále platí splnění základní podmínky, že s takovým návrhem by musela vyslovit souhlasit i druhá strana, tedy Norsko," uvedl ministr zahraničí.

Ovčáček: Prezidentovi řekl něco jiného

„Pan ministr Zaorálek něco jiného říká panu prezidentovi a něco jiného médiím. Vyvolává to závažné otázky,” komentoval Zaorálkovo vyjádření prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru.

Zeman přišel s prvním návrhem smlouvy v lednu v reakci na několik případů, kdy norské úřady odebraly děti s českým občanstvím rodičům. První kauza se týká synů Evy Michalákové, které norské úřady odebraly české matce, druhá devítiměsíčního děvčátka. Podle poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09) existuje i třetí případ, podrobnosti ale nezveřejnila.

Prezident zatím nechtěl specifikovat podrobnosti nového návrhu, protože ty se podle něj zveřejňují až ve chvíli, kdy je smlouva podepsána. "Věřím, že to je další krok, který odstraňuje některé námitky, které byly vzneseny proti první verzi této smlouvy," uvedl Zeman.

Jednání s Norskem podle něj budou dlouhá a komplikovaná. "Myslím si, že smlouva může plnit preventivní funkci, aby nedocházelo k opakování situace, co nastala u dětí manželů Michalákových," řekl Zeman na tiskové konferenci v Jilemnici. Norsko podle něj lze přesvědčit o podpisu "diplomatickým jednáním vedeným v hedvábných rukavičkách a jemným jazykem"

Ministerstvo smlouvy zkoumá

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová potvrdila, že ministerstvo má novou verzi smlouvy. "Pan prezident předal ministrovi smlouvu minulý týden a nyní ji studují naši právníci," uvedla pro Lagronová.

Zeman vs Zaorálek

:: Nepříliš vřelé vztahy současné hlavy státu a ministra zahraničí ovlivňuje rozdílný postoj v některých zahraničněpolitických otázkách.

:: Prezident se s vládou neshodl třeba v názoru na konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, do sporu s kabinetem se dostal i kvůli loňské účasti na vojenské přehlídce v Moskvě, jmenování velvyslanců nebo migrační krizi.

:: Svou roli hraje i osobní rovina. Vztahy bývalých stranických kolegů utrpěly, když současný šéf diplomacie nepodpořil Zemana při prezidentské volbě v roce 2003. Při skládání kabinetu o deset let později se pak mluvilo o tom, že prezident kvůli staré křivdě odmítne jmenovat Zaorálka ministrem.

Norská vláda před týdnem potvrdila, že je v letošním roce připravena ratifikovat haagskou Úmluvu o ochraně dětí. Vydala také novou směrnici pro místní úřady, v níž radí, jak jednat v případech týkajících se odebírání dětí z rodin, v nichž alespoň jeden z rodičů není Nor. Podle směrnice norská sociální služba mimo jiné musí brát ohled na vztah dětí k jejich zemi původu, napsal v pátek server The Local.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám