Hlavní obsah

Zaorálek: Museli jsme počítat, že olympiáda v Soči bude mít ruský charakter

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nerozumí tomu, proč se západní svět pozastavuje nad charakterem olympijských her v Soči. Podle jeho názoru museli všichni předpokládat, že se na nich projeví ruská specifika. Ministr to uvedl v diskusi s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vpravo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

„Chceme prosazovat univerzální evropské hodnoty,” podivil se Zaorálek s tím, že stejně jako byl na londýnské olympiádě otisk britské identity, je i nyní v Soči.

„To je Rusko,” odtušil s tím, že olympijské hry v současnosti sotva mohou být apolitické.

Schwarzenberg připomněl, že všichni diktátoři se od roku 1936, kdy se konala olympiáda v Berlíně pod dohledem nacistů, naučili hry využívat.

Schwarzenberg se v žertu pozastavil nad sledovaností debaty, která kolidovala s olympijským závodem rychlobruslařek. „Mohli bychom mlčet, národ se bude dívat na Sáblíkovou,” dodal s poukazem na českou medailovou naději.

Zaorálek: Zeman se se mnou bude přít vždy

Oba politici hovořili rovněž o otázce českých ambasád a obsazování velvyslaneckých postů. Zaorálek se pozastavil nad tím, že byly v minulých letech některé zastupitelské úřady zavírány, aby byly následně znovu otevřeny.

Připomněl i své jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Ten se v minulosti vůči Zaorálkovi ohrazoval. „Budeme se přít vždy, ale možná je to lepší, s některými se ani hádat nedokážu,” parafrázoval Zaorálek prezidenta. Odmítl však, že by Zeman vznášel nějaké personální požadavky stran jmenování velvyslanců, jak se spekulovalo například o Janu Fischerovi.

Zaorálek vnímá proces jmenování ambasadorů jako „intimní akt”, který by neměl být medializován. Nechtěl proto ani spekulovat, kým budou uprázdněné úřady obsazeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám