Hlavní obsah

Zaorálek kritizoval Topolánka za chování na summitu EU

Právo, kab, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hned dvou prohřešků se podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) dopustil premiér Mirek Topolánek (ODS) na summitu Evropské unie a asijských zemí v Helsinkách. Místopředseda Sněmovny a stínový ministr zahraničí Zaorálek Topolánkovi zazlívá, že na summitu osobně nevystoupil a ani nepodal písemné stanovisko. Vadí mu také, že nechal čekat vietnamského premiéra.

Článek

"Česká republika tam formálně zastoupena byla, ale nezaujala ke vztahům evropských a asijských zemí žádný postoj. Byl to významný summit, a bylo nutné, abychom se angažovali a nejen byli přítomni," řekl Zaorálek v Ostravě. Dodal, že právě Asie je do budoucna klíčovým trhem i pro Česko.

Topolánka kritizoval i za to, že se protáhla jeho schůzka s polským premiérem Jaroslawem Kaczyńským a nechal tak čekat vietnamského premiéra Nguyena Tan Dunga. "Podle mých informací to vietnamský premiér vnímal jako nepříjemnou věc. Považuji to za další Topolánkovu chybu na této akci," tvrdí Zaorálek.

Upozornil, že právě Vietnam s více než 80 milióny obyvatel zaznamenává vysoký ekonomický růst a je zajímavý i pro Česko, které se v něm snaží získat podíl na investici za více než tři miliardy korun při stavbě tepelné elektrárny. "Je to velká šance proniknout na vietnamský trh. Jednání v Helsinkách to mohlo posunout o kousek dopředu. Proto mi připadá, že diplomatické faux pas je docela vážným zakopnutím," uvedl Zaorálek.

Obdobně nekompetentní jsou podle něj také kroky vlády při projednávání případné protiraketové základny v Česku. "Připadá mi, že současná vládní garnitura pohrdá veřejností, anebo má zájem veřejnost v této debatě úplně vynechat. Stále se navíc objevují tvrzení, že se jedná o spojenecké závazky, které má ČR. Musím ale donekončena opakovat, že to není pravda," dodal.

Úřad vlády se ohradil

Proti Zaorálkovým větám se vzápětí ohradil Úřad vlády. "Jeho tvrzení, že premiér nereprezentoval ČR dostatečně, je v rozporu s fakty a svědčí buď o zlém úmyslu, nebo o nízké profesionalitě stínového ministra zahraničí za ČSSD," sdělil ředitel tiskového odboru Martin Schmarcz.

I když podle něj Topolánek měl na přípravu "nestandardně krátký čas", podařilo se zajistit čtyři dvoustranné schůzky s konkrétními výsledky. Zmínil se o jednání s polským protějškem Jaroslawem Kaczyńským o společném postupu v rámci Visegrádské čtyřky kvůli oddálení vstupu nových členských zemí do Schengenského prostoru na rok 2008 až 2009.

Podle Schmarze "uspokojivý průběh" mělo i setkání s vietnamským premiérem. "Vyjádřil (Topolánek) zájem o zvýšení objemu obchodní výměny a vyrovnání pasivního českého salda vzájemného obchodu," sdělil. Zmínil i zájem českých firem na pokračování dodávek především energetických zařízení, obráběcích strojů, spaloven odpadu či čističek odpadních vod.

Reklama

Související články

Topolánek se sešel s polským premiérem

Zajištění zdrojů energie, dopady globalizace a boj proti terorismu - to jsou hlavní témata summitu Evropská unie-Asie (ASEM), který v neděli začal...

Výběr článků

Načítám