Hlavní obsah

Zaměstnanci pražských úřadů práce se hroutí s pláčem, jsou zahlceni Antivirem

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady práce jsou zcela zahlceny vyřizováním žádostí o program Antivirus, v jehož rámci mohou zaměstnavatelé v době karantény žádat o náhrady mezd. Nejhorší situace je v Praze, kde úředníci musí posuzovat tisíce žádostí. Úřad proto musel do Prahy přesunout zaměstnance z jiných krajských měst.

Foto: Novinky

Úřady práce jsou zahlceny žádostmi v rámci kurzarbeitu. Ilustrační foto

Článek

„Jen Praha dnes zpracovává zhruba deset tisíc žádostí. Program Antivirus způsobil, že čtyřicet zaměstnanců nestíhá i přes to, že jsme další úředníky stáhli z jiných projektů a svoje zaměstnance k nám převedlo i MPSV,“ řekl Právu zdroj z vedení ÚP pod podmínkou anonymity.

„Jiné kraje zpracovávají do dvou tisíc žádostí při stejném počtu lidí, ale jsou to jejich lidé. My máme převedené lidi, kteří nikdy tuto problematiku nedělali, neumí s informačními systémy,“ řekl zdroj.

„Uvědomujeme si, že je to nutné odpracovat, ale neúměrně se na nás tlačí a ze strany ministerstva slyšíme, že Praha nestíhá. Jsou tady pracovnice, které se doslova hroutí v pláči. Mají na starosti rodiny a teď musí chodit o víkendech do práce,“ dodal.

Kurzarbeitový program Antivirus spustilo ministerstvo práce minulé pondělí. Zatím obsahuje dva druhy příspěvků na vyplacené náhrady a mzdy. Stát firmám poskytuje 80 procent náhrady mzdy v karanténě či výdělku lidí z uzavřených provozů do výše 39 000 korun. Tato pomoc se nazývá režimem A. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku pracovníků a surovin či kvůli poklesu poptávky proplatí 60 procent výplaty, a to do částky 29 000 korun - režim B. Oba příspěvky označené písmeny A a B se počítají ze superhrubé mzdy.

Problém podle něj také je, že na rozdíl od zbytku republiky zpracovává Praha problematiku dávek pouze na krajském ředitelství a nikoliv například na kontaktních pracovištích v jednotlivých městských částech.

Přibude agenda s nájemným

Tisková mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková připustila, že program, který má zachránit pracovní místa, instituci vytěžuje na maximum.

Nepořádek v programu Antivirus zdržuje výplatu mezd

Koronavirus

„Pokud jde o program Antivirus, přijímají jednotlivá pracoviště Úřadu práce ČR denně stovky žádostí, celkově za celou republiku se jedná denně o tisíce žádostí, které jsou následně okamžitě administrovány,“ řekla Právu.

Úřady navíc musí i nadále plnit běžnou agendu: zpracování nepojistných sociálních dávek nebo registraci nových uchazečů o zaměstnání, kterých v době krize přibývá. Úřadům navíc přibude nová agenda v souvislosti se zákonem, který právě přijala Sněmovna: nájemníci nemusí do července platit nájem v soukromých bytech, prokážou-li, že v souvislosti s pandemií přišli o příjem. Budou ale potřebovat potvrzení úřadu práce.

Zaměstnavatelů je v Praze prostě moc

„V souvislosti s vládními nařízeními i na zaměstnance ÚP ČR dopadají opatření jako například ošetřování člena rodiny nebo karanténa,“ řekla Beránková. Od začátku dubna musí úřady práce fungovat i o víkendech.

„Pokud jde o konkrétně o Prahu, je pravdou, že se jedná pracoviště, do jehož obvodu spadá značný podíl zaměstnavatelů, kteří o podporu v rámci Programu Antivirus žádají. ÚP ČR proto přijal taková opatření, aby zpracování žádostí co nejvíce urychlil. Kromě kolegů z jiných agend, Generálního ředitelství ÚP ČR, MPSV či SÚIP pomáhají se zpracováním žádostí také zaměstnanci kontaktních pracovišť v dalších pěti městech,“ doplnila Beránková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám