Hlavní obsah

Zálohové výživné chce stát začít vyplácet od příštího roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zálohové výživné, na něž by měli mít od státu nárok lidé, jimž partner neplatí alimenty, by mohlo fungovat od příštího roku. Systém výplat hodlá mít resort práce a sociálních věcí (MPSV) podle ministryně Jany Maláčové (ČSSD) připravený do Vánoc. Předloha počítá s částkou do 3000 korun měsíčně.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

O náhradním výživném se podle ministryně v Česku diskutuje 15 let. „Měli jsme jednomyslnou podporu ve vládě, to tady nikdy nebylo, a pevně doufám, že do Vánoc budeme mít náhradní výživné hotové. Účinnost bude od příštího roku, ale legislativní proces ve Sněmovně chci načasovat co nejrychleji,” řekla v úterý ministryně.

Náhradní výživné však podle ní neřeší příčinu problému, kterým je podle ní fakt, že se v Česku špatně vymáhá právo. Minulý týden proto jednala s vládní zmocněnkyní Helenou Válkovou, společně prý zkusí proti neplatičům výživného „rázně zakročit“.

„To bych si osobně přála, protože pak těch neplatičů bude méně,“ uvedla ministryně. Samoživitelkám a samoživitelům, kteří měli při koronakrizi finanční problémy, podle Maláčové pomáhají i přídavky nebo mimořádná pomoc, o kterou lze žádat na úřadech práce.

Očekává až tři desítky tisíc žádostí

Podle vládní předlohy o náhradním výživném by úřad práce vyplácel nejvýše 3000 korun měsíčně. Pohledávky by po neplatiči následně vymáhal. Dávku by stát vyplácel nejdéle dva roky. Podmínkou by bylo, že rodič už začal peníze vymáhat po dlužníkovi v exekuci nebo u soudu.

MPSV v podkladech k zákonu uvedlo, že úřady by mohly ročně obdržet asi 24 000 žádostí o náhradní výživné a vyplatit by na něm mohly asi 861,3 milionu korun.

Antivirus se nejpozději v říjnu promění na kurzarbeit, řekl Havlíček

Ekonomika

Maláčová také řekla, že stát minulý týden poslal peníze zaměstnancům sociálních služeb jako odměny za práci při koronakrizi. „Minulé pondělí jsme všechny ty peníze odeslali pro první kolo, pro víc než 93 000 lidí. Odměny (dostanou) nejen pečovatelky, ale i řidiči, kuchařky, uklízečky, podle počtu odpracovaných hodin,” uvedla.

V pondělí také Maláčová oznámila, že navrhne trvalý kurzarbeit. Program by měl mírnit růst nezaměstnanosti, navázat na program Antivirus, který skončí v srpnu. Ve stejném měsíci předloží ministryně návrh vládě. Na jeho parametrech se podle ní rámcově shodli zástupci tripartity i koalice.

Mimořádné odměny pro zdravotníky vláda schválila

Domácí

„Parametry budou jako v Německu, německý osvědčený systém funguje od roku 1957. Odvíjí se od hloubky a míry zasažení krize. Bude to postavené na částečné zaměstnanosti, to znamená ne jako teď program Antivirus na překážkách v práci. Rozumná míra je od 60 do 100 procent, stát by dofinancovával až dva pracovní dny,” řekla Maláčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám