Hlavní obsah

Žalobce zamítl Lessyho stížnost proti jeho obvinění inspekcí

Praha

Městské státní zastupitelství v Praze v pátek zamítlo stížnost bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho proti tomu, že ho Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a z pomluvy.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Podle státního zástupce dosud zjištěné skutečnosti byly důvodem k zahájení Lessyho stíhání pro zmíněný skutek, rovněž souhlasí s jeho právním posouzením. Informovala o tom mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Lessy skončil ve funkci policejního prezidenta koncem srpna krátce poté, co jej inspekce obvinila. Lessy se ale hájí tím, že loni 6. září, kdy se čin údajně stal, vůbec nebyl v Praze. Na 6. a 7. září si prý vzal dovolenou, protože jeho syn havaroval na motorce, a už den předtím odjel za ním do Ostravy.

Podle Zenklové ale státní zástupce tuto námitku neshledal pro celkový závěr o důvodnosti stíhání jako zásadní. Podstata skutku nemůže být případnou změnou časového údaje nijak dotčena, i kdyby ke změně došlo v průběhu dalšího dokazování, uvedla Zenklová.

Právě loni 6. září měl Lessy podle inspekce předat své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka s tím, aby je dala novináři. Podle obvinění GIBS Lessymu klade za vinu, že o získaných informacích nezachoval povinnost mlčenlivosti, čímž porušil zákon.

Reklama

Výběr článků

Načítám