Hlavní obsah

Žaloba zablokovala výstavbu vojenského radaru NATO

Novinky, Petr Knötig, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ministerstvo obrany se bude snažit dohodnout s obcemi v okolí Mohyly míru, aby mohlo postavit radiolokátor 3D, který za několik set miliónů korun zaplatí z bezpečnostních rezerv NATO. Výstavbě, která by podle původního plánu měla začít letos v listopadu, totiž brání žaloba, kterou obce podaly proti výstavbě radaru.

Foto: Milan Haluška
Článek

Žalobu obce zdůvodňují tím, že výstavbou bude pošpiněno pietní místo, kde je pomník obětí napoleonské války.

"Při diskusi jsme zatím nenašli společný názor. Místo u Sokolnic bylo vybráno jako jediné nejvhodnější. Radar bude vysoký 18 metrů a bude to šedivá koule, která bude stát 850 metrů od Mohyly míru. Nebude narušovat pietu pohřebiště, bude estetický a nebude mít žádný dopad za životní prostředí nebo zdraví lidí. Jeho cena je ve stovkách miliónů korun, které uvolnilo NATO," řekl v pátek v Brně ministr obrany Miroslav Kostelka.

Stavba je odložena

Radiolokátor by mělo ministerstvo obrany začít stavět letos v listopadu, ale jeho výstavbě brání žaloba, kterou proti ministerstvu obrany podaly obce, kterých se stavba bezprostředně dotýká. Obce v ní namítají, že výstavbou radaru bude narušeno pietní místo pohřebiště u Mohyly míru a také, že ministerstvo se rozhodlo stavět na místě, kde byly sovětské radary, aniž by hledalo jinou vhodnější lokalitu.

"Zatím jsme rozhodnutí neustoupit a na žalobě trvat. Ministerstvo dostalo navržených 5 jiných lokalit, ale ani se jimi nezabývalo. Slavkovské bojiště je hrob bez hranic, který je prolitý krví vojáků mnoha zemí a tady nechceme připustit stavbu vojenského zařízení. Je to výsměch, když vedle symbolu míru bude vojenský válečný radar," řekl Právu po jednání s ministrem obrany starosta Sokolnic Jiří Životský (KDU-ČSL).

Ministerstvo obrany chce dále jednat s obcemi, aby je přesvědčilo o odvolání žaloby. Pokud by totiž obce neustoupily, pak by nebylo možné začít stavět, protože pravomocné soudní rozhodnutí do roku zřejmě nebude. Ministr obrany se domnívá, že v případě neúspěchu s výstavbou radaru u Sokolnic ČR nesplní závazky vůči NATU a peníze na radar dostane jiná země.

Zpět sovětské radary

"Pokud se nedohodneme, tak tam budeme muset vrátit staré sovětské radary, protože bezpečnost vzdušného prostoru musíme zachovat. Je tu ještě alternativa výstavby v chráněné krajinné oblasti Pálavy u Mikulova, ale o tom raději nechceme přemýšlet. Zatím začneme stavět radar u obce Nepolisy ve východních Čechách, který měl přijít na řadu až po Sokolnicích a budeme dále jednat," dodal ministr Kostelka.

Starostové zúčastněných obcí však nechtějí ani slyšet o odvolání žaloby, i když je ministerstvo obrany straší vysokými náklady, které obce ponesou a berou to jako nátlak a vydírání. "Není možné, aby si armáda pošlapávala pietu a dělala z tohoto místa, co chce," dodal právní zástupce obcí Jaroslav Brož.

Anketa

Souhlasíte se stavbou radaru poblíž Mohyly míru?
Ano
35,3 %
Ne
60 %
Je mi to jedno
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 150 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám