Hlavní obsah

Zahradilovi vadí ústupky, nejde do vlády

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda europoslanců ODS a její dlouholetý kandidát na post šéfa diplomacie Jan Zahradil nebude členem vlády, kterou spolu s lidovci a zelenými sestavuje šéf ODS Mirek Topolánek.

Článek

Jedním z důvodů Zahradilovy neúčasti ve vládě jsou i údajně přílišné ústupky vůči katolické církvi.

Vyjednavači se mimo jiné shodli na prosazení smlouvy s Vatikánem, na níž dosud nebyla politická shoda. "Těžko mohu být nositelem takovéhoto kompromisu jako ministr, protože jsem se vždycky velmi stavěl proti této smlouvě," řekl ve čtvrtek Zahradil Právu.

Kritici smlouvy s Vatikánem namítají, že je pro Česko nevýhodná, protože nadřazuje kanonické právo nad český právní řád.

Zahradil jako důvod své neúčasti v nyní sestavované vládě uvedl, že by bylo dobré, aby Topolánek nebyl vystaven obviňování z euroskepticismu, byť tato nálepka podle něj není zcela pravdivá. Zahradil je čelným představitelem proudu v ODS, který je kritický k Evropské unii.

"Já těžko mohu být nositelem kompromisu v případě ústavní smlouvy, protože to je pro mě záležitost, přes kterou skutečně nejede vlak," uvedl Zahradil.

Chce zůstat v Bruselu

Dalším důvodem je, že by v případě svého jmenování ministrem musel opustit mandát v Evropském parlamentu. V případě, že by vláda neuspěla, stal by se řadovým členem ODS. "To je situace, kterou nehodlám připustit.... Takže i ta křehkost vládní koalice přispívá k rozhodnutí, které jsem učinil," řekl.

Ministrem zahraničí by tak mohl být bývalý velvyslanec v USA Alexandr Vondra. Poslanec a dnes již bývalý ústecký primátor Petr Gandalovič by se mohl stát ministrem pro evropské záležitosti.

"Na starosti by měl přijetí eura, české předsednictví, agendu evropských fondů a převod evropské agendy z ministerstva zahraničí," řekl ČTK jeden z vyjednavačů.

Reklama

Výběr článků

Načítám