Hlavní obsah

Záhada Věstonické venuše bude prý rozlousknuta do konce letošního roku

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci na speciálním mikrotomografu oskenovali slavnou sošku Věstonická venuše, kterou před 29 000 lety, tedy za časů lovců mamutů, vytvořil v oblasti současných Dolních Věstonic na Břeclavsku neznámý umělec. Z tisíců snímků se nyní pokoušejí zjistit, z čeho ji vyrobil. Výsledek bádání by mohl být známý do konce tohoto roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Věstonická venuše je obestřena mnoha otazníky.

Článek

Soška obtloustlé ženy, která mohla sloužit jako kultovní předmět, bude patrně ze spraše a drobných úlomků kostí.

Vědci jsou detailností snímků překvapeni. Zjistili například, že uvnitř hliněné sošky je řada neznámých příměsí, budou ale teprve zjišťovat, o co se jedná. Příměsi se koncentrují do oblasti hlavy a nohou. Proč tomu tak je, zatím vědci nevědí.

Zkoumají různé odstíny šedi

„Zkoumáme všechny odstíny šedi. Kromě drobných bílých úlomků je totiž zbytek materiálu venuše zobrazený v různých odstínech šedivé barvy. Nové snímky srovnáváme se záběry jiných materiálů a snažíme se tak zjistit, který je ten pravý,“ řekl Právu Petr Neruda z Moravského zemského muzea (MZM) v Brně, kde je obvykle soška uložena v trezoru.

Její snímky pořídili odborníci v technologickém institutu FEI na přístroji určeném pro analýzu hornin.

Tisíckrát větší dávka záření

V podstatě jde o výkonnější tomograf, který využívají nemocnice. Při snímání na mikrotomografu dostala Věstonická venuše dávku rentgenového záření tisíckrát větší, než dostávají pacienti při vyšetření na klasickém počítačovém tomografu.

Dávka by byla pro člověka smrtelná. Při pořizování obrázků, které trvalo 15 hodin, se sice zjistilo, že jsou v ní četné prasklinky, venuši ale tento zákrok nepoškodil. „Na druhé straně jsou prasklinky varováním, aby se s Věstonickou venuší zacházelo velmi opatrně,“ zdůraznil Neruda.

Pátrání po materiálu, z něhož byla vyrobena, bude zřejmě zakončen vytvořením přesné kopie Věstonické venuše z materiálů, na které ukáže současná analýza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám