Hlavní obsah

Žádný zlom. Černý kašel dál stoupá k 11 tisícům nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šíření černého kašle navzdory očekávání stále nepolevuje. Za poslední týden přibylo 1604 nových případů, což je zatím největší mezitýdenní nárůst. Většina lidí ale nemoc překoná bez komplikací, ohroženi jsou především kojenci.

Foto: Envato Elements

Kašel

Článek

Od začátku roku se infekční nemoc prokázala už u 10 973 osob, z velké části jde o středoškoláky. Nikoliv však výlučně.

Nejvíce případů už nehlásí Jihočeský kraj, ale střední Čechy. Následuje Praha a Vysočina.

Mezi hlášenými případy je minimum cizinců. V nemocnicích končí nejčastěji kojenci do jednoho roku a senioři nad 75 let, mnohdy i z preventivních důvodů.

Nejvíce ohrožené jsou děti do jednoho roku. Od začátku roku jich onemocnělo černým kašlem 148, z toho jedno zemřelo. Mělo ale řadu dalších onemocnění, včetně streptokokové infekce.

Odborníci apelují hlavně na těhotné ženy, aby se nechaly přeočkovat proti černému kašli a novorozence tím ochránily. Zájem o vakcinaci je letos mimořádný.

Lidé chtějí přeočkování

Ministerstvo zdravotnictví minulý týden uvedlo, že se nechalo dobrovolně a za vlastní peníze naočkovat téměř 50 tisíc dospělých, oproti loňsku dvojnásobek.

„Neočkovat znamená vrátit se do období velkých epidemií,“ uvedli epidemiologové Státního zdravotního ústavu v pravidelném reportu.

Dospělí nemají přeočkování proti černému kašli hrazeno ze zdravotního pojištění. Ministerstvo ale bude jednat s odbornými společnostmi o tom, že by se to mohlo změnit. Děti do 10 let mají očkování povinné a zdarma.

V souvislosti s černým kašlem letos zemřeli tři lidé, dva z nich seniorního věku.

Černý kašel neustupuje. Přeočkovat se už nechalo 50 tisíc lidí

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám