Hlavní obsah

Černý kašel neustupuje. Přeočkovat se už nechalo 50 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty nakažených černým kašlem už letos překonaly hranici 10 tisíc. Už minulý týden začalo šíření stagnovat, zájem o přeočkování je ale stále velký. Naočkovat se už letos nechalo téměř 50 tisíc lidí, což je proti loňsku dvojnásobek. Resort zdravotnictví apeluje zejména na těhotné a rodiče nezletilých.

Foto: Envato Elements

Pracování s nemocí

Článek

„Zvykli jsme si, že nemoci nejsou, nehubí dnes děti a dospělé,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Jen očkování nás chrání od toho, aby nemoci nezačaly zase vítězit,“ zdůraznil.

Černým kašlem onemocnělo od začátku roku 10 326 lidí, za tento týden přibylo prozatím 956 nových případů. Jde o nejvyšší počty od konce 50. let minulého století, kdy bylo zavedeno očkování.

„Dezinformace o očkování stojí životy. Je nepřijatelné, abychom v 21. století viděli, že děti umírají na nemoci, kterým se dá předejít,“ zdůraznila šéfka české pobočky Světové zdravotnické organizace Zsofia Pusztai.

Zemřel kojenec nakažený černým kašlem

Domácí

Vakcín je podle ministra Válka v Česku dostatek jak pro děti, tak pro dospělé. V minulých týdnech byl problém s objednáváním vakcín, zajištěny byly mimořádně ze zahraničí. Na 20 tisíc mimořádných dávek z Kanady už bylo rozvezeno do ordinací, začíná se i s dodávkami 78 tisíc dávek z Francie.

Hrazené i dospělým?

Ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková apelovala zejména na rodiče kojenců a těhotné ženy, aby se nechaly ve třetím trimestru přeočkovat a ochránily tak své dítě po narození protilátkami.

Pro těhotné ženy bylo vyčleněno už v minulých dnech 6000 dávek a stále je zhruba půlka k dispozici. „Není problém, aby si jakékoliv zařízení vakcíny objednalo a prioritně mu budou zavezeny,“ uvedl pověřený hlavní hygienik Matyáš Fošum.

Lékaři už letos přeočkovali 49 147 dospělých, loni jich touto dobou bylo očkováno jen něco přes sedm tisíc. Za celý loňský rok podstoupilo vakcinaci téměř 24 tisíc dospělých, kteří si vakcínu hradí ze svého.

U dětí je očkování proti černému kašli, záškrtu a tetanu povinné. Ministerstvo vyzvalo rodiče, ať u potomků pohlídají přeočkování. Zvažuje se také, že by měli jedno přeočkování hrazené z pojištění i dospělí. Jednat o tom bude ministerstvo nejpozději v červnu.

Dětem po černém kašli pomůže léčivé ovzduší v podzemí jeskyně

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám