Hlavní obsah

„Žádní zastánci Cyrila Svobody nejsme.“ Lidovci budou rozhodovat o jeho budoucnosti ve straně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádní zastánci Cyrila Svobody nejsme, zní z předsednictva KDU-ČSL. Jeho členové tak reagují na návrh místopředsedy strany a ministra životního prostředí Petra Hladíka vyloučit bývalého předsedu strany. Důvodem jsou Svobodovy politické výroky i jeho rozhovor na proruském webu Voice of Europe.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Členové předsednictva KDU-ČSL

Článek

„Nejsem v rámci KDU-ČSL ani v nejmenším zastáncem Cyrila Svobody. Vadí mi jeho fotky, kde sedí u jednoho stolu s Putinem, i jeho spolupráce s Ruskem placenými propagandistickými weby,“ řekl Novinkám první místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podobně se vyjádřil i šéf poslaneckého klubu lidovců a člen desetičlenného předsednictva Aleš Dufek.

Předsednictvo KDU-ČSL se chystá probrat návrh na vyloučení Svobody v úterý dopoledne. Vyloučit ho ale může až celostátní výbor.

Hladík navrhne vyloučení Cyrila Svobody z KDU-ČSL za jeho proruské názory

Domácí

„Na předsednictvu budeme nejspíš hovořit o důvodech pro takový krok, ale rozhodnutí zcela jistě nepadne. Není v jeho kompetenci,“ upozornil poslanec a člen předsednictva Tom Philipp.

Europoslanec a člen předsednictva Tomáš Zdechovský Novinkám řekl, že si Hladíkův návrh vyslechne. Chtěl by ale znát i názor Cyrila Svobody. „Osobně by mě zajímalo jeho vysvětlení, proč některé věci dělá,“ uvedl.

Foto: ČTK

Cyril Svoboda

Svoboda pozván nebyl

Svoboda ale na úterní jednání pozván nebyl. „Nikdo mi nevolal, neposlal SMS, nic. Pokud by nebyli aktivní novináři, o ničem netuším,“ řekl v pondělí odpoledne.

Podle něj ani žádný důvod k vyloučení není. „Netuším, co mám vysvětlovat, protože vůbec žádný důvod k vyloučení není. Mám bujnou fantazii a jediný důvod mě nenapadá. To, že to říká pan Hladík, ještě neznamená, že důvod je. Ale popovídat si o tom samozřejmě můžeme,“ připustil.

Hladík v neděli na ČT řekl, že dlouhodobě nepovažuje Svobodu vnitřně za lidovce. „Jeho názory, směřování a vyjadřování se v médiích neodpovídá politice lidovců a očekával bych, že nebude členem naší strany,“ řekl. Postoje expředsedy vnímá jako proruské.

Svoboda je totiž jedním z několika českých politiků, kteří poskytli rozhovor webu Voice of Europe. Podle zjištění Bezpečnostní informační služby jej provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby. Figurovat měl web ve zprostředkování peněz evropským politikům z Ruska.

Nevěděli jsme, že jde o ruskou propagandu, hájí se politici, kteří mluvili s Voice of Europe

Domácí

Pokud by kauza pokračovala až na jednání celorepublikového výboru KDU-ČSL, Svoboda by tam měl být pozván k vysvětlení. Až potom by mělo vedení strany hlasovat o jeho vyloučení.

„Hladík to měl nejdřív řešit ve straně“

Členové lidoveckého předsednictva ale zároveň kritizují, že Hladík o svém plánu nejprve mluvil v médiích. „Mrzí mě, že jsem se o návrhu na vyloučení opět dozvěděl z médií,“ upozornil Dufek.

„Jsem přesvědčen, že důležitá personální rozhodnutí mají být nejdříve vykomunikována uvnitř strany. V tomto ohledu považuji výrok Petra Hladíka za nešťastný,“ souhlasil Bartošek.

„Jako právník mám problém i s tím, že vlastně obsah inkriminovaného rozhovoru ani neznám, navíc se Cyril Svoboda brání, že o provozovateli webu nevěděl. A ani nemohu říct, že nemám rád vylučování za projevený názor,“ dodal Dufek.

V čele lidovců byl Svoboda mezi roky 2001 a 2003, poté znovu v letech 2009 až 2010.

Cyril Svoboda se chystal kandidovat na Hrad. Za jeden den si to rozmyslel

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám