Hlavní obsah

Nevěděli jsme, že jde o ruskou propagandu, hájí se politici, kteří mluvili s Voice of Europe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platformě Voice of Europe, kterou podle zjištění BIS provozovali prokremelští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby a česká vláda ji zařadila na sankční seznam, poskytli v minulosti rozhovory i někdejší přední čeští politici. Ti dnes tvrdí, že netušili, že mluví s nástrojem ruské propagandy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Jedním z politiků, kteří Voice of Europe dali rozhovor, byl před půl rokem bývalý prezident Václav Klaus. Téměř půlhodinové interview v angličtině, v němž bývalá hlava státu sděluje své názory na evropskou integraci či masovou migraci, je k nalezení na YouTube, kde má pouze přes 700 zhlédnutí.

Podle Petra Macinky z Institutu Václava Klause byl novinář, který s Klausem rozhovor dělal, součástí mediálního doprovodu belgické delegace, která se s exprezidentem setkala.

„Prezident dává sto rozhovorů za rok, jeden z nich byl pro Voice of Europe. Ten člověk byl Belgičan a přijel do Česka s belgickou místopředsedkyní Senátu, která projevila zájem se s prezidentem setkat,“ řekl Novinkám Macinka, který sám v eurovolbách kandiduje za koalici uskupení Přísaha a Motoristé sobě. „Když se návštěva domlouvala, vzniklo to protokolárně. Ptali se, jestli by nám nevadil krátký rozhovor. Co je Voice of Europe, jsme netušili a neřešili,“ řekl Macinka.

V rozkrytí proruské sítě pomohla BIS i ukrajinská tajná služba

Stalo se

Serveru, který dával prostor spíše euroskeptickým politikům, poskytl rozhovor také bývalý ministr zahraničí a expředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Ten se hájí, že v době, kdy se zástupci platformy mluvil, ještě na sankčním seznamu nebyla.

„Dávám rozhovory kdekomu, včetně menších internetových televizí. Vlastnickou strukturu jsem nezkoumal. Stejně jako například nevím, kdo je vlastníkem Práva,“ uvedl pro Novinky a Právo bývalý ministr, který v současné době vyučuje na Diplomatické akademii. Řekl, že dnes by už platformě rozhovor nedal. „Na mé proevropské orientaci se nic nezměnilo, podporuji vstup do eurozóny,“ dodal.

Čeští politici peníze nedostali

Podle zjištění BIS byl server Voice of Europe součástí organizované sítě, která se snažila ovlivnit evropské volby ve prospěch Kremlu. Hlavními aktéry této sítě byl proruský Ukrajinec Viktor Medvědčuk a jeho spolupracovník Arťom Marčevskij, který žije v Praze. Oba mají mít blízko přímo k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Některým euroskeptickým politikům měl server za rozhovory dávat peníze v hotovosti a podle BIS mělo dokonce k předávání peněz docházet v Praze. Žádný zdokumentovaný případ českého politika, který by si nechal od platformy platit, podle BIS není.

Voice of Europe exkluzivně vyzpovídal i bývalého premiéra Jiřího Paroubka, dnes předsedu České suverenity – sociální demokracie, která používá značku ČSSD. Paroubek, který rozhovor poskytl v češtině, se už dříve vyjádřil, že nesdílí „účelové paranoidní vidění světa pana Koudelky“, tedy šéfa BIS, a že si na interview nepamatuje.

Rozhovor dala také předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová, šéf neparlamentního hnutí PRO Jindřich Rajchl či německý poslanec českého původu za opoziční Alternativu pro Německo (AfD) Petr Bystroň, který celou kauzu označil za „pomstu premiéra Petra Fialy (ODS)“.

Je to Fialova pomsta. Německý poslanec se brání proti tvrzení, že šířil ruskou propagandu za peníze

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám