Hlavní obsah

Žádné ranní mrazíky ani déšť, jaro přichází v plné síle

Novinky, mif

Letošní zima byla jedna z nejteplejších v historii. Nadprůměrné hodnoty bude rtuť v teploměrech ukazovat i v nadcházejících týdnech. Začátek jara by neměly pokazit ani přeháňky. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který meteorologové zveřejnili v sobotu.

Foto: Ralf Hirschberger, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Období od 10. března do 6. dubna 2014 očekáváme jako celek na našem území teplotně nadnormální. Teplejší by měla být zejména první polovina období, druhá polovina bude mít hodnoty teploty vzduchu blíž k normálu,“ uvedli meteorologové v předpovědi.

Co se nadcházejícího týdne týče, bude jasno až polojasno, ráno se místy mohou objevovat mlhy. Prakticky celý týden by se noční teploty měly pohybovat nad nulou, přes den se pak bude rtuť v teploměrech pohybovat mezi 11 a 15 °C.

Je velmi pravděpodobné, že se nevyskytnou žádné srážky.
Z předpovědi meteorologů

„Z hlediska množství srážek předpokládáme, že předpovědní období 10. března – 6. dubna bude jako celek na našem území slabě podnormální,“ podotkli meteorologové.

Pršet by podle nich mělo v následujících týdnech spíše ojediněle. „Nejbližší týden bude výrazně podnormální a je velmi pravděpodobné, že se nevyskytnou žádné srážky. Následující týden by mělo srážek přibývat a předpokládáme, že až do konce předpovědního období se množství srážek bude na našem území pohybovat v mezích dlouhodobého průměru,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota v Česku od 10. března do 6. dubna v letech 1981 až 2010 byla 5,1 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 42 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám