Hlavní obsah

Žádná výroba. Penicilinová antibiotika se budou v Česku balit, řekl ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Penicilinová antibiotika se v Česku nebudou vyrábět od píky, navzdory dřívějším proklamacím vlády. Tablety antibiotik se přivezou, vylisují do platíček, zabalí a pošlou do lékáren. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek je však stále přesvědčen, že tím bude léková soběstačnost Česka posílena. Na spolupráci se dohodl s firmou BB Pharma, která už penicilin do Česka dováží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlastimil Válek před jednáním vlády ČR 15. listopadu 2023.

Článek

„Probíhá jednání mezi ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a vedením BB Pharma o spuštění výroby v ČR, což bude v podstatě blistrování tablet penicilinu v ČR. Jakmile dojde k dohodě mezi MPO, tak je to pořád na Evropské komisi,“ uvedl na dotaz Novinek ministr Válek.

Ještě loni trval na tom, že by se v Česku mohly vyrábět i takzvané účinné látky, bez nichž se penicilinová antibiotika neobejdou. Právě ty byly jednou z příčin výpadků v loňském a předloňském roce, protože se dováží do EU hlavně z Asie.

„Pevně věřím, že v průběhu příštího roku budu moci informovat pana premiéra, ministra průmyslu a obchodu a vládu o tom, že jednání byla úspěšná a že během roku, roku a půl, se tu spustí výroba těchto léků,“ prohlásil loni v září Válek.

Český penicilin na obzoru. Jedná se o nové lince

Domácí

Odmítl, že by dovážení hotových tablet ze Slovenska a jejich balení v Česku k posílení soběstačnosti nepomohlo. „Soběstačnost je zajištěna už teď. Máme tady memorandum a vždy mám několik variant řešení,“ zdůraznil.

Memorandum o spolupráci podepsal s BB Pharmou, která slíbila dodávat penicilin do Česka. Zároveň odkázal na legislativu, která mimo jiné umožňuje držet zásobu léků u distributorů.

„Pokud dojde k tomu, a ono dojde, že se postaví fabrika, kde se bude penicilin balit, tak tím, že je aktivní látka na území Evropské unie, tak budeme o krok dál, protože budeme mít přesný přehled o produkci. Budeme firmu moci podpořit, aby eventuálně zvýšila produkci,“ popsal ministr.

Čeká se ale na stanovisko Evropské komise. Vyjádřit se musí k tomu, že chce vláda nabídnou firmě větší částku, jakožto investiční pobídku, než umožňují unijní regule. Z vyjádření ministra Válka vyplynulo, že zatím resort Jozefa Síkely dává dohromady podklady. Nikdo tak neumí odhadnout, kdy by se mohlo poprvé kopnout do země.

Statisíce balení

Prozradit nechtějí zástupci vlády ani to, kde by mohla linka stát. Novinky už dříve upozornily, že se mluví zejména o pozemcích ve středních Čechách.

Parcely tam má i zmíněná společnost BB Pharma a její spřízněné společnosti. S tím, že se tato firma ujme výstavby, se fakticky počítá. Je jednou ze tří společností, které penicilinová antibiotika do Česka dodávají, mají na to registraci. Loni významně navýšila dodávky a pokrývá nyní významnou část trhu.

Analýza: Trh s léky v Česku ovládly zahraniční firmy

Domácí

BB Pharma počítá s tím, že by byla schopna pro české pacienty zajistit roční spotřebu, tedy asi 400 tisíc balení penicilinu. „Jsme připraveni dodat sem roční spotřebu s tím, že v účinné látce máme zajištěno asi 800 tisíc balení,“ řekl generální ředitel společnosti BB Pharma Jiří Volf. Účinné látky by dováželi ze Slovenska, kde firma tuto výrobu nyní soustředí.

Miliarda tablet v Rakousku

V tyrolském Kundlu se souběžně rozrůstá léková fabrika firmy Sandoz, které Evropská komise loni přiklepla grant 28,8 milionu eur na modernizaci a posílení výroby antibiotik pro Evropu. Další peníze poskytla rakouská vláda a ředitelka evropské divize společnosti Sandoz Rebecca Guntern se nedávno nechala slyšet, že jsou v současnosti schopni zásobovat celou Evropu.

Na dotaz, proč Česko rozjíždí vlastní projekt, náměstek Jakub Dvořáček uvedl: „Zaměřili jsme se na výrobce, kteří používají účinnou látku z Evropy a jsou na českém trhu etablovaní. Se společností Sandoz jsme měli v posledním roce poměrně zásadní problémy z hlediska dodávek antibiotik.“

Loni zasáhly Česko rozsáhlé výpadky v dodávkách antibiotik, poptávku zvedla i vyšší nemocnost lidí.

Vláda označila výstavbu továrny na penicilin za strategickou investici, na kterou vyčlení peníze ze státní kasy. Firmě slíbil kabinet investiční pobídku ve výši 120 milionů korun, aby přilákal investory a zájemce, jelikož je český trh malý. Volf zdůraznil, že i oni musí najít odbytiště mimo Česko. Výroba pro Česko zaměstná linku jen na 18 dnů a zbytek roku ji nemohou nechat ladem.

Lékový průmysl chce ministerstvo vnitra zahrnout i do kritické infrastruktury v chystaném zákoně, proti čemuž se vymezila Hospodářská komora. Dostupnost léků podle ní řeší jiné zákony, považuje to za nadbytečné.

Obnovit výrobu penicilinu? Šance jsou malé

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám