Hlavní obsah

Záchytku si budou opilci dál platit, rozhodl Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plénum Ústavního soudu (ÚS) nevyhovělo návrhu na zrušení části zákona, podle něhož musejí lidé za pobyt na protialkoholní záchytné stanici platit. Podle verdiktu služby záchytky nelze podřadit pod bezplatné poskytování zdravotní péče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Protialkoholní záchytná stanice. Ilustrační foto.

Článek

Na ÚS se obrátil Okresní soud v Mělníku, který posuzoval nárok záchytky na Bulovce, která se domáhala třech tisíc korun po muži, jenž ležel opilý na ulici, a proto skončil v protialkoholním zařízení. V návrhu soud zdůraznil, že lidé mají na základě veřejného zdravotního pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči, což je i záchytka.

Plénum se soudcem zpravodajem Jiřím Zemánkem ale návrhu nepopřálo sluchu. Soudci upozornili, že cílem záchytné stanice je především dohled nad bezpečnou detoxikací osoby.

Lidé, kteří v zařízení skončí, jsou prohlédnuti lékařem, což je součástí bezplatného zdravotnictví. Ovšem další náklady v podobě ubytování, stravování, hygieny či dopravy už zadarmo nejsou.

Propuštěná učitelka s vadou zraku našla zastání až u Ústavního soudu

Domácí

„Kritériem rozhodným pro úhradu těchto nákladů je tedy jediné: přítomnost alkoholu nebo jiné návykové látky v takové míře, že dotčená osoba již nekontroluje své chování a tím bezprostředně ohrožuje sebe nebo jinou osobu, majetek nebo veřejný pořádek, a musí jí být poskytnuta záchytná služba,“ napsali soudci.

Plénum také mělnickému soudu vzkázalo, že pokud se mu zdá žádaný poplatek příliš vysoký, může jej snížit, pakliže dojde k závěru, že náklady byly účtovány neoprávněně nebo nebyly prokázány.

Soudci se zabývali i tím, zda by bylo z hlediska prevence užívání alkoholu či drog vůbec žádoucí intoxikované lidi od placení osvobodit. „Podle ÚS náklady, které jsou tyto osoby povinny na základě napadeného ustanovení platit, jistě nemají mít sankční charakter. Nepochybně jsou však jakýmsi varováním, že stav velmi silné intoxikace, který si dotčené osoby přivodily, bude mít pro ně negativní důsledek spočívající mimo jiné v úhradě takto vzniklých nákladů,“ dodalo plénum.

Otci se nechtělo jet pro opilou dceru, nechal ji odvézt na záchytku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám