Hlavní obsah

Záchranáři vyprostili z dolu Lazy poslední tělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Po téměř 33 hodinách v sobotu záchranáři vyprostili tělo posledního horníka, který ve čtvrtek zemřel při důlním otřesu v podzemí dolu Lazy v Orlové na Karvinsku. Při největším důlním neštěstí od roku 1990 zahynulo sedm havířů. Před 14 lety při výbuchu a následném požáru zemřelo 30 havířů.

Foto: Ludmila Brousilová

Knihovna Horní Lideč získala titul Obecní knihovna roku 2014.

Článek

Během tragédie pracovalo zhruba 700 metrů pod zemským povrchem 11 horníků, čtyřem se podařilo dostat na povrch, přičemž dva byli lehce zraněni.

Tělo horníka se záchranářům podařilo vyprostit zhruba v 01:45, ve 03:25 byl muž vytažen na povrch, řekla mluvčí OKD Věra Breiová. "Úsek bude nyní uzavřen a bude probíhat šetření. V ostatních úsecích dolu se bude normálně pracovat, horníci už nastoupili v pátek," podotkla Breiová.

Dodala, že se ve firmě zatím nehovořilo o žádném pietním aktu za oběti neštěstí. Horníci totiž nebyli kmenoví zaměstnanci OKD, ale pracovali v dole prostřednictvím dodavatelské firmy THK-Čechpol, která bude také rodinám obětí vyplácet odškodné.

Pět obětí pochází z Polska, zbývající dvě jsou Češi. "Vznikl obrovský tlak, který ty chlapy rozdrtil o důlní výstroj. Zemřeli ve zlomku sekundy," uvedl v rozhovoru s Právem jeden z havířů, který fáral několik hodin po tragédii na noční směně.

Otřesům prý nelze zabránit

Otřesům, které ohrožují životy horníků pracujících i stovky metrů pod zemí, nelze podle odborníků zabránit. Jsou důsledkem těžby. I když technologie a zařízení jsou stále modernější, nedokáží je těžaři předvídat. Hornická činnost způsobuje ve vytěžených a opět zasypaných lokalitách napětí. Vytváří se především v nadloží, kde se také hromadí energie.

Ta se může v určitém okamžiku uvolnit a pak vzniká otřes. Pokud ho hornina nevydrží, uvolní se a zavalí chodby. Horníci a vedení důlních společností se snaží hrozbu tragédií co nejvíce omezit. Napětí v nadloží proto uvolňují například pomocí vrtů a zavlažování nebezpečných míst. Důležité je také pravidelně monitorovat seizmickou činnost, uvádějí internetové stránky OKD.

Reklama

Související témata:

Související články

Sedm horníků zemřelo při otřesu na dole Lazy

Sedm horníků zahynulo ve čtvrtek večer při důlním otřesu na dole Lazy na Karvinsku. Neštěstí se stalo v hloubce 680 metrů pod zemí, zával byl dlouhý 50 metrů....

Výběr článků

Načítám