Hlavní obsah

Záchranáři našli horníka v dole už mrtvého

Právo, ČTK, Radim Kijonka, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Silný důlní otřes v Dole Doubrava na Karvinsku si nakonec vyžádal jednu oběť. Kilometr pod zemí zůstal v pondělí ráno zavalen 24letý český horník. Jeho pěti českým kolegům se naštěstí podařilo utéct do bezpečí. Záchranáři sice horníka odpoledne vyprostili, ale bohužel byl už mrtvý.

Foto: Josef Zajíc

Halový atletický mítink. Ostrava 16.2.2016. Atletická hala v Ostravě - Vítkovicích.

Článek

"Vyprostili ho krátce po 14. hodině," sdělila mluvčí OKD Věra Breiová. Podle ní několik záchranářských týmů bojovalo o život havíře do posledních chvil.

"K závalu došlo v čelbě, což je přední část chodby. Záchranáři museli odklízet spoustu strojů, zařízení a horniny. Navíc v prachu, velkém vedru, v dýchacích přístrojích, protože po otřesech dochází k úniku výbušného metanu," popsala Breiová. Horník podlehl zranění, která mu způsobila uvolněná hornina.

Otřes 950 metrů pod zemí

"K otřesu došlo 6:05. V té době bylo na pracovišti šest horníků. Všichni horníci, kteří v postižené lokalitě právě pracovali, jsou zaměstnanci OKD české národnosti.

Podle mluvčí zasáhl otřes horníky v hloubce 950 metrů. "Byl opravdu silný a zaznamenali ho i lidé na povrchu, dodala.

Havíři se podle ní po otřesu dostali z chodby sami. U jednoho z nich se však lékaři obávají vnitřních poranění. "Na místo proto dorazil vrtulník, který zraněného přepravil do nemocnice," uvedla.

Jeho stav je podle informací z nemocnice vážný. "Byl převezen na Jednotku intenzivní péče traumatologického oddělení," uvedl mluvčí nemocnice Štěpán Neuwirth. Podle něj však komunikoval s personálem, kterému řekl, že z místa otřesu odešel po svých. Další čtyři lehce zraněné horníky ošetřili v orlovské nemocnice a pustili je do domácího léčení.

V březnu zahynulo sedm lidí

Jeden ze zaměstnanců Dolu Doubrava hříčkou osudu pod zem dnes ráno nesfáral. "Akorát jsem viděl, jak vrátnicí projíždí jedna sanitka, pak hned druhá. Přitom jsem měl být také na ranní šichtě, ale včera mi zemřel otec..." řekl Právu 45letý Josef Cach.

"Sám jsem otřes nikdy nezažil přímo. Když k němu ale dojde, zvedne se v dole prach a není vidět ani na metr. Některé horníky, kteří dole za ta léta zůstali, jsem znal od vidění, jiné i jménem. Člověk ale na smrtelné nebezpečí nesmí myslet, jinak by nikdy nesfáral."

Podle odborníků otřesům nelze zabránit a nelze je dopředu přesně předpovídat. "Přestože se naše poznání postupně upřesňuje a vzrůstá, nejsme v žádném případě schopni naprosto přesně dopředu otřesy předpovídat," poznamenal ředitel ústavu geoniky ČSAV v Ostravě Richard Šňupáček.

Největší důlní neštěstí v OKD od roku 1990:

18.10.1990 - Při výbuchu metanu zahynulo v Dole Darkov 30 horníků.

7.1.1992 - Při důlním otřesu v Dole Doubrava zemřeli 2 horníci.

31.8.1995 - Při výbuchu metanu zahynuli pod zemí 4 zaměstnanci VOKD.

29.11.1998 - V Dole ČSA zemřeli 3 horníci na přehřátí organismu.

30.3.2003 - Po důlním otřesu v Dole ČSA zahynuli 2 havíři.

7.10.2003 - Důlní otřes v Dole Darkov si vyžádal 2 oběti.

11.3.2004 - Při důlním otřesu v Dole Doubrava zemřelo 7 horníků.

Zdroj: OKD.

Naposledy se podzemí na Karvinsku otřáslo letos v polovině března. Tehdy v Dole Lazy zahynulo sedm horníků. Pět Poláků a dva Češi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám