Hlavní obsah

Za výbuch v chemičce může porucha na chladicím zařízení

Litvínov

Výbuch chemičky v Záluží u Litvínova byl způsoben poruchou chlazení. V etylenové jednotce chyběla kvůli poruše chladicí voda, zvyšovala se v ní teplota a posléze explodovala. Řekl to v pondělí ředitel Unipetrolu Marek Świtajewský. V pondělí se do areálu vrátilo několik zaměstnanců, kteří se starají o údržbu. Zbylých zhruba tisíc lidí se do práce vrátí v úterý.

Foto: Tereza Malecká, ČTK

Požár v litvínovské chemičce Unipetrol

Článek

Świjatevski dále uvedl, že po příčinách poruchy bude dál pátrat 20členný tým policistů a hasičů.

„Tento tým se v pondělí seznamuje s technologií a dokumentací. V příštích dnech bude provádět vyšetřování na zařízeních,“ uvedl mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan.

Policisté výbuch šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Kromě státních vyšetřovatelů by se pak okolnostmi nehody měli zabývat také experti z Unipetrolu. „Předpokládám, že obě vyšetřovací komise budou úzce spolupracovat a budeme mít úplný obraz toho, co se ve čtvrtek v ranních hodinách stalo a jaký byl vývoj situace,“ poznamenal ředitel chemičky

Při explozi nebylo ohroženo zdraví obyvatel – z místa unikaly jen saze.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry chemičky krátce po výbuchuVideo: Pro Novinky M.A., Novinky

Návrat k normálu

Po čtyřdenní uzavírce byla v noci na pondělí otevřena hlavní silnice, která spojuje obě města. Večer se na trasu mezi Mostem a Litvínovem vrátily i tramvaje.

V pondělí se také do chemičky vrátilo několik zaměstnanců, kteří zajišťují údržbu. Zbytek zaměstnanců, kteří byli po výbuchu evakuováni, by se do práce měl vrátit v úterý.

Podle generálního ředitele Unipetrolu by se pro ně měla najít práce i přesto, že oprava poškozených zařízení potrvá několik měsíců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám