Hlavní obsah

Požár chemičky připraví Unipetrol o stamilióny. Akcie klesly o sedm procent

Novinky, tov

Požár v litvínovské chemičce, kde společnost Unipetrol vyrábí suroviny pro výrobu plastů, bude firmu zřejmě stát stovky miliónů korun. Záleží na tom, jak rychle se jim podaří obnovit produkci. Vzhledem k rekordně vysokým ziskům firmy v prvním pololetí by dopad exploze na hospodaření neměl být zásadní, myslí si někteří ekonomové.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

V litvínovské chemičce Unipetrol 13. srpna vypukl požár. Zřejmě po výbuchu se vzňala v jednom zásobníku zatím neurčená chemická látka, podle hasičů zřejmě explodoval propylen.

Článek

„Etylenová jednotka byla během letních měsíců již dvakrát neočekávaně odstavena s celkovým odhadovaným dopadem do ukazatele EBITDA (zisk před daní a odpisy) ve výši 270 miliónů korun. Dá se předpokládat, že rozsah škod bude nyní větší než u předešlých dvou událostí, což bude mít negativní vliv na výši EBITDA zejména při delší odstávce,” uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry chemičky krátce po výbuchuVideo: Pro Novinky M.A., Novinky

„Na druhou stranu Unipetrol zaznamenal v první polovině letošní roku výrazné zlepšení profitability, když dosažená EBITDA za první pololetí (cca 7,5 miliardy) překonala celoroční výsledky za několik let dozadu. V tomto kontextu by tak dopad do celkového hospodaření firmy za letošní rok nemusel být nakonec tak dramatický,” dodal ekonom.

Akcie Unipetrolu na burze v Praze v první reakci na zprávy o požáru klesly o 7,5 procenta, odpoledne ztrátu lehce korigovaly a ztrácely 6,30 procenta.

Společnost Unipetrol, která mimo jiné provozuje rafinérie v Kralupech a Litvínově a síť čerpacích stanic Benzina, patří polskému naftařskému koncernu PKN Orlen. Podle HN má o koupi Unipetrolu zájem nejbohatší Čech Petr Kellner, který spolu s dalším miliardářem Danielem Křetínským Polákům za firmu nabízí 30 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám