Hlavní obsah

Za škody po medvědovi vyplatí kraj farmářům další náhrady

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalším pěti žadatelům vyplatí Zlínský kraj náhrady za škody způsobené medvědem hnědým, který na podzim při svém výskytu na Valašsku roztrhal čtyři desítky ovcí, zabil kozy, poničil včelstva, rozbil úly, vyvracel ploty a způsobil další škody. Nyní kraj vyplatí přes 75 tisíc korun, o prvních náhradách škod rozhodoval již začátkem prosince. Škody činí zatím asi přes 300 tisíc korun.

Foto: Pavel Košíček

Snímky medvěda, který se v pondělí ráno zaměřil u Doubrav na Zlínsku na popadané trnky.

Článek

„Celkově tak výše vyplaceného odškodného vzroste zatím na 163 tisíc korun, které budou rozděleny mezi 12 žadatelů,“ uvedla radní Zlínského kraje pro životní prostředí a zemědělství Margita Balaštíková (ANO).

„Kromě těchto dvanácti však evidujeme ještě dalších čtrnáct oprávněných žádostí o finanční kompenzaci v souhrnné výši 184 950 korun. K jejich proplacení by mělo dojít během měsíce ledna,“ dodala Balaštíková. Všechny evidované škody způsobil medvěd ve Zlínském kraji v období od 13. září do 30. listopadu letošního roku.

Náhrady za škody způsobené ve Zlínském kraji zvláště chráněnými živočichy, tedy i medvědem hnědým, se proplácejí na základě zákona. Peníze na náhrady jdou ze státního rozpočtu.

Medvěd zmizel

Ochránci přírody se snažili medvěda během jeho toulek na Vsetínsku přilákat a odchytit do klece umístěné na jednom z hřebenů Vsetínských Beskyd. Ke kleci však chodila jen jiná zvířata, kočka či jezevec. V listopadu už po medvědovi jakoby se slehla zem, přestal škodit a nebyl hlášen jeho pohyb v terénu. Podle ochranářů se možná přesunul na Slovensko, nebo se začal s příchodem zimy chovat jinak.

V první fázi se uvažovalo o odstřelu medvěda, což ale vzbudilo mezi lidmi vlnu nevole. Pak na něj číhal i odborník ze zoo ve Dvoře Králové s puškou a uspávacími střelami. Medvěda už ale nezachytily ani nainstalované fotopasti. Nevyšel tak ani úmysl převézt ho do zoologické zahrady v Belgii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám