Hlavní obsah

Za prvních pět měsíců v Česku letos přibylo 136 pacientů s HIV

V Česku letos za prvních pět měsíců přibylo 136 nových pacientů s virem HIV. Lékaři evidovali 16 nemocných s nemocí AIDS. Šest lidí na tuto chorobu selhání imunity zemřelo. Údaje v pátek poskytla Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. Počty nakažených se každý rok zvyšují. Letos v prvním čtvrtletí byly rekordní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odběr kapky krve z prstu pro testování na HIV.

Článek

Od října 1985, kdy se infekce v Česku sleduje, zaznamenala laboratoř celkem 2756 lidí s virem HIV - 2348 mužů a 408 žen. Choroba AIDS se rozvinula u 479 nakažených. Celkem zemřelo 242 pacientů.

V květnu přibylo 18 nově nakažených - 17 mužů a jedna žena. Nejmladšímu pacientovi nebylo ani 20 let, nejstaršímu bylo přes 60 let. V prvním čtvrtletí byl počet infikovaných rekordní. Testy nákazu potvrdily u 95 lidí. V únoru lékaři evidovali 36 případů, což bylo vůbec nejvyšší měsíční množství od počátku sledování.

Loni kontrola infekci odhalila u 266 osob. O rok dřív laboratoř evidovala 232 případů a v roce 2013 celkem 235. V roce 2012 jich bylo 212. V roce 2011 experti zaznamenali 153 nových infikovaných, v roce 2010 jich bylo 180, v roce 2009 pak 156 a v roce 2008 dohromady 148. Letošní čísla za pět měsíců se tedy blíží celoročnímu údaji před osmi lety.

Vakcína stále není 

Podle Miroslava Hlavatého z organizace Red Ribbon (v překladu "červená stužka", tedy symbol boje proti AIDS), který v minulosti vedl Dům světla pro pacienty s AIDS, je jedinou zbraní proti nákaze ochrana při sexu. "V devadesátých letech se říkalo, že do pěti let má svět lék, který odstraní HIV z těla infikovaného člověka. Těch pětiletých období proběhlo několik a stále nemáme ani vakcínu, která by zabránila vstupu HIV do těla," uvedl Hlavatý. Podle něj by lidé měli na ochranu myslet i při cestování o prázdninách a dovolených.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

I když podle odborníků Česko patří ve světě i v Evropě k zemím s nižším výskytem infekce, varující je prudký nárůst počtu pacientů. Zástupci neziskových organizací i lékaři upozorňují na to, že strach z nemoci opadl a lidé se před ní přestávají chránit. Díky moderní léčbě sice pacienti mohou žít déle než dřív, lékaři ale zdůrazňují, že i moderní terapie má stále dost vedlejších účinků a je nepříjemná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám