Hlavní obsah

Za prezidentské volby padla pokuta. Billboardy se Zemanovou knihou byly masivní kampaň

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s prezidentskými volbami padla jedna z nejvyšších pokut za dobu fungování Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Nakladatelství Olympia musí za propagaci knihy rozhovorů s prezidentem Milošem Zemanem v období bezprostředně před prezidentskými volbami zaplatit 40 tisíc korun. V pondělí na to upozornil server iROZHLAS.cz.

Foto: Novinky

Billboard Miloše Zemana za znovuzvolení prezidentem. Vedle něj starší billboard propagující jeho knihu.

Článek

Pokutu potvrdil ředitel nakladatelství Karel Hejna. Podle úřadu šlo o masivní kampaň, která zahrnovala propagaci prezidentského kandidáta.

Úřad již dříve uvedl, že masivní propagace knihy „Dokážeme si vládnout sami”, kterou sepsali hradní mluvčí Jiří Ovčáček a redaktor Parlamentních listů Radim Panenka, byla zjevnou součástí předvolební kampaně Miloše Zemana, který obhajoval post hlavy státu.

Problém byl v tom, že se Olympia nezaregistrovala jako třetí osoba vedoucí kampaň pro jednoho z kandidátů. Reklamní poutače proto ani nemohly být  adekvátně označeny. [celá zpráva]

Úřad proto dospěl k závěru, že nakladatel pochybil. „Usoudili jsme, že následek přestupku byl závažný, protože vydavatelství vedlo masivní propagaci knihy, která v sobě zahrnovala i propagaci kandidáta Zemana,“ řekl rozhlasu kontrolor Jan Outlý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman s manželkou a dcerou

Na kolik přesně billboardová kampaň vyšla, nakladatelství s ohledem na obchodní tajemství nezveřejnilo. V Olympii drží podíl společnost Our Media. Ta je vydavatelem serveru Parlamentní listy, kde pracuje Radim Panenka.

Prezident Zeman před volbami tvrdil, že žádnou kampaň za své znovuzvolení nepovede. Před druhým kolem voleb, do něhož postoupil spolu s Jiřím Drahošem, začal tento slib již nepokrytě ignorovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám