Hlavní obsah

Za pokus uplatit poslance Ploce padl trest

Právo, Novinky, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEMILY

Okresní soud v Semilech odsoudil Pavla Šrytra za uplácení poslance ČSSD Pavla Ploce k podmíněnému trestu 20 měsíců vězení s odkladem na zkušební dobu dva a půl roku. Šrytrovi hrozilo až pět let vězení.

Článek

Podle soudkyně Stanislavy Behenské nabídl Šrytr po loňských volbách poslanci pět miliónů korun. Šrytr měl tímto přesvědčovat Ploce, aby přestoupil do Strany zelených. [celá zpráva]

Šrytr, bývalý bodyguard a řidič zavražděného podnikatele Františka Mrázka a jeho spolupracovníka Tomáše Pitra, setkání s Plocem nepopírá. Tvrdí ale, že o úplatku vůbec nemluvili a neměl žádný důvod, aby mu peníze nabízel. Šrytr byl obžalován na konci loňského roku. [celá zpráva]

Šrytr se proti rozsudku odvolal a věří, že se mu podaří uspět s odvoláním. "Ničeho jsem se nedopustil, Pavla jsem navštívil jako starého kamaráda a nabídl mu obchod. Je mi jedno, jak soud dopadne, protože sám před sebou jsem čistý," řekl v závěrečné řeči u soudu Šrytr.

Jeho obhájce Jaroslav Belda žádal pro Šrytra zprošťující rozsudek a poukázal na to, že čin se měl stát v době, kdy ještě Ploc nesložil svůj poslanecký slib a tudíž nebyl veřejným činitelem. Zároveň zmínil, že policie při vyšetřování případu poskytla sociální demokracii nadstandardní služby a tisku poskytovala nadměrně mnoho informací o vyšetřování případu.

Soudkyně Šrytrovi neuvěřila

Soudkyně se však s jeho obhajobou neztotožnila a poukázala především na nesrovnalosti ve výpovědi Šrytra a fakt, že potřeboval s Plocem hovořit urgentně kvůli vážnému obchodu, jenž podle jeho slov nesnesl odkladu.

Úplatek mu přitom nabídl v předvečer prvního zasedání nově zvolené Sněmovny, což by vysvětlovalo, proč tak pospíchal a trval na setkání.

Hlavním důkazem proti Šrytrovi byla právě Plocova výpověď. Tu soudkyně Behenská posoudila jako důvěryhodnou.

Vypovídal i šéf Paroubkových poradců Tvrdík

Před soudem v úterý vypovídal také volební manažer a šéf poradců předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Jaroslav Tvrdík, který uvedl, že když s Plocem bezprostředně po události hovořil, byl rozrušený.

"Odmítl ale hrát roli volavky a chodit s jakýmkoli nahrávacím zařízení na těle. Pavla Ploce jsme sami už dříve vytipovali jako jednoho z poslanců ohroženého korupcí. Byl nováčkem a měl bratra v ODS," uvedl u soudu Tvrdík.

Kdo přesně za celou aférou stál se soudu nepodařilo zjistit. Sám Šrytr je ale přesvědčen, že jde o politickou objednávku, protože pracoval s Tomášem Pitrem.

Po volbách byl potřeba jediný hlas

Z loňských červnových voleb se zrodila situace, ve které měla koalice ODS, KDU-ČSL a SZ na jedné straně a ČSSD s KSČM na straně druhé shodně po sto hlasech.

K tomu, aby jakákoliv vláda získala důvěru Sněmovny, je ale zapotřebí souhlasu alespoň 101 poslanců.

Strana zelených důrazně odmítá jakékoliv spojení s pokusem o uplácení Ploce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám