Hlavní obsah

Ploc mohl naletět vtipu, hlídá ho ale policie

Právo, Vladislav Prouza
PRAHA

Vtip z kategorie kanadských žertíků kamarádů nevidí za úplatkářskou aférou cílenou na možnou změnu stranického dresu čerstvě zvolený poslanec Pavel Ploc (ČSSD). Rodinu dvojnásobného olympijského medailisty ve skocích na lyžích, kterému měla dvojice mužů jménem Strany zelených nabídnout pětimiliónový úplatek za podporu Topolánkovy vlády, hlídá od středečního rána policie.

Článek

"Bylo to řečeno natolik přesvědčivě a jasně, že nebyl důvod si myslet cokoliv jiného," řekl ve středu v domovském Harrachově Právu Ploc. "Nevím, kde se vzala informace, že přestup na druhý břeh mi nabídl některý z mých dlouholetých kamarádů. Pokud by tomu skutečně tak bylo, tak žertem řeknu neblbni, společně bychom se tomu zasmáli a možná si dali pivo. Rozhodně bych z toho nedělal případ," tvrdí Ploc, který o podrobnostech incidentu podrobně informoval především policii.

"Okolnosti, za nichž to proběhlo, se zdály opravdu vážné," oponoval Ploc výrokům některých Harrachováků dělajících z poslancova politického lanaření v duchu místního horalského folklóru hospodskou taškařici.

Možná to byl drsný žertík

"Pavel zřejmě naletěl blbému vtipu. Jde ještě o čistého dobrosrdečného člověka a proto si ho zřejmě vybrali do politiky. Je to jako kdybych za ním přišel já v roli zeleného Krakonoše a protože se léta známe, mu nabídl deset miliónů za moji podporu. Poškodilo to pověst Harrachova i ČSSD, což by mně zase tolik nevadilo," reagoval 62letý Michal Beneš, ředitel lesnického učiliště v Harrachově a zdejší protagonista Krakonoše. Nechápu, proč Pavel o úplatku neřekl jen policii, aby mohla pachatele při předávce peněz zatknout," doplnil Beneš.

"Myslím, že někdo chce tímto způsobem házet na Pavla špínu. Proto to na něho nastražili," konstatoval harrachovský zastupitel Petr Šimůnek (ČSSD). "Pavel je pevně zakotvený v ČSSD.  Spíše mne napadá, že jde o provokaci," doplnil Jiří Krejčí, ředitel harrachovského Sportareálu, kde Ploc kdysi započal sportovní kariéru.

Legraci nevidí v pozadí úplatkářské aféry ani Plocova manželka Radka i policie, která rodinu nynějšího majitele malého penzionu od středečního rána hlídá. "Nevím o tom skoro nic, ale příjemné to rozhodně není," okomentovala situaci Radka Plocová. "Policie mě kontaktovala. Dohodli jsme se na režimu. Víc nelze říci," doplnil Ploc.

Auto harrachovské policie od středečního rána intenzivněji než obvykle brázdilo ulice města, když občas na chvíli zastavilo v okolí Plocova domu.

"Vedeme to podle pokynů nadřízených složek v patrnosti. Spolupracujeme s dalšími útvary policie, které jsou tím pověřeny. Prostředky i lidi máme ale dané. Nemůžeme vypustit naši další činnost," přiblížil šéf policie v Harrachově Miroslav Lelek. Policie v záležitosti ostrahy Plocovy rodiny kontaktovala s žádostí o součinnost i některé bývalé policisty znalé místního prostředí. "Ano, takový pokyn jsem dostal," potvrdil jeden z nich.

Reklama

Související témata:

Související články

Přeběhlíci mají v české politice tradici

Dramatická hlasování ve Sněmovně, při nichž rozhoduje o osudu vlád jediný hlas, nejsou v české politice ničím výjimečným. Na stejnoměrně rozdělené politické...

Výběr článků

Načítám