Hlavní obsah

Za podnájem pronajatého bytu načerno je dnes vyhazov, to se má změnit

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nájemníci už nebudou potřebovat písemný souhlas majitele bytu, pokud si budou chtít vzít k sobě podnájemníka. Ovšem za předpokladu, že sami v bytě zůstanou a budou ho s podnájemníkem sdílet. Počítá s tím nový občanský zákoník, který čeká na schválení ve Sněmovně. Pokud kodex projde, mohl by platit od roku 2014.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podnájem na černo je nyní hrubým porušením povinnosti nájemce a může být důvodem k výpovědi z nájmu.

Podle předsedy Sdružení nájemníků ČR (SON) Milana Taraby změna vychází vstříc zejména lidem, kteří žijí v pronajatých bytech a dočasně se ocitli ve finanční tísni.

„Například důchodce, který zůstal sám poté, co mu zemřel partner a nesehnal levnější malý byt, kterých je nedostatek, si vezme jednoho dva studenty do podnájmu. Ti mu uleví od nájemného, které by si jinak nemohl dovolit,“ řekl Právu Taraba s tím, že jde o návrat k praxi, která se v Československu používala ještě před druhou světovou válkou.

„Určitě je to pozitivní, protože změna pomůže nájemci překonat nějakou krátkodobou finanční tíseň, a zároveň vede k lepšímu využití bytového fondu. Zejména v současné době, kdy je nedostatek vysokoškolských kolejí,“ podotkl Taraba.

Zásadní problém s předlohou nemají ani majitelé nemovitostí. „Pokud by šlo o tržní nájemné, tak je možné to připustit,“ uvedla mluvčí Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD) Aneta Červenková.

U sociálních bytů by mohlo jít o lichvu

Výhrady má pouze k případům, kdy s ohledem na sociální situaci nájemce s majitelem sjednal zvýhodněné nájemné. „Pokud je nájemné sjednáno s nějakým sociálním ohledem, tak by to rozhodně nemělo být přípustné, leda se souhlasem pronajímatele. Nájemník by mohl vybírat vyšší podnájemné, než skutečně platí majiteli, a to by mohlo vést k lichvě nájemníků,“ podotkla Červenková.

Podle poslance ústavně-právního výboru Sněmovny a zároveň člena republikové rady SON Stanislava Křečka však ke spekulacím dochází už dnes. „Doposud se to obcházelo tím, že nájemník řekl, že s podnájemníkem vedou společnou domácnost, takhle je to čisté,“ míní Křeček, který změnu do zákoníku navrhl ještě v rámci projednávání předlohy v expertních skupinách.

„Byla tam snaha některých koaličních poslanců to vypustit. Nakonec se ale k návrhu připojili i předkladatelé a změna se tak dostala už do textu vládního návrhu občanského zákoníku,“ podotkl poslanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám