Hlavní obsah

Za klamavé triky zaplatí realitní agent čtvrt miliónu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Používání různých fíglů a triků k ulovení klientů se vymstilo dvaatřicetiletému prodejci nemovitostí z Plzně Lukáši K. Za klamavé praktiky mu Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila čtvrtmiliónovou pokutu. Je to vůbec první trest tohoto druhu v realitním byznysu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Rozhodnutí je pravomocné,“ potvrdil v úterý Právu šéf západočeského inspektorátu ČOI Jan Řezáč. Podle něho potrestaný makléř už požádal o splátkový kalendář.

„Od lidí se snažil získat exkluzivitu při nabízení a prodeji jejich nemovitostí na trhu s realitami, a to i za cenu, že jim účelově uváděl nepravdivé údaje,“ popsal Řezáč, v čem inspekce spatřovala provinění obchodníka s realitami.

Nastrčil volavku

Jedním z těch, kteří se nechali ošálit, byl i 67letý Pavel R. Ten chtěl prodat byt, přičemž v inzerátu výslovně upozornil na to, aby jej nekontaktovaly realitní kanceláře. Přesto jedna z nich právo na prodej bytu získala. Její majitel Lukáš K. k tomu využil svoji přítelkyni, kterou nastrčil jako volavku.

Žena předstírala zájem o koupi bytu, na jehož prohlídku už přišla v doprovodu svého přítele. Ten majiteli nemovitosti přiznal, že do realit dělá, ale ubezpečil ho, že zde není proto, aby zprostředkoval prodej bytu, nýbrž pomohl zájemkyni s jeho koupí.

Na základě toho se s Pavlem R. dohodl na uzavření smlouvy o prodeji bytu.

Prý to tímto způsobem dělají běžně, aby získali byt a mohli ho pak prodat
podvedený senior Pavel R.<br/>

Senior v domnění, že podepisuje smlouvu o smlouvě budoucí kupní, podepsal smlouvu rezervační, tedy exkluzivní právo prodeje realitní kanceláři na dobu 1,5 roku, po kterou nemohl s bytem disponovat.

Podvedený důchodce přiznal, že si smlouvu při podpisu pořádně nepřečetl. Když si pak doma v klidu smlouvu prostudoval, nestačil se divit. „Snažil jsem se s majitelem realitky spojit, ale pořád neměl čas. Tak jsem se naštval a jednoho dne přišel bez ohlášení do jeho kanceláře,“ uvedl senior.

„On tam sice nebyl, ale zastihl jsem uvnitř ženu, se kterou mě navštívil a která měla byt koupit. Vypadlo z ní, že o byt zájem nemá a nikdy ho neměla. Přiznala i to, že si žádnou hypotéku nevyřizuje. Prý to tímto způsobem dělají běžně, aby získali byt a mohli ho pak prodat,“ dodal.

Výstražná sankce

Výše uložené sankce by podle inspekce měla odradit realitní makléře od podobných praktik. V případě Lukáše K. ale strašák nezafungoval, policie ho totiž trestně stíhá za další habaďúru na klienta.

„Obvinili jsme 32letého muže z přečinu podvodu, kterého se měl dopustit v pozici zástupce realitní kanceláře,“ sdělila mluvčí plzeňské policie Hana Štefflová. Blíže se ale k tomu nechtěla vyjadřovat s ohledem na počáteční stadium vyšetřování.

Podle informací Práva měl obviněný muž nabízet jménem realitky k pronájmu byt, aniž by o tom jeho majitel věděl a dal k tomu souhlas. Od zájemkyně pak inkasoval téměř desetitisícovou provizi za zprostředkování, přičemž k žádnému pronájmu nedošlo.

Anketa

Využili jste při koupi nebo prodeji nemovitosti služeb realitky?
Ano, bylo to bez problémů
30,2 %
Ano, ale došlo k problémům
50,6 %
Ne
19,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 536 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám