Hlavní obsah

Švédská letadla vyrazila hasit České Švýcarsko, nahradila italské stroje

• Aktualizováno

Na pomoc hasičům k rozsáhlému požáru v Národním parku České Švýcarsko v pátek odpoledne dorazily dva letouny ze Švédska. Jsou náhradou, kterou se hasičům podařilo vyjednat za dvojici italských hasicích strojů Canadair CL-415. Hasiči již šestý den bojují s požáry, které v okolí Hřenska na Děčínsku zasáhly plochu nejméně 1200 hektarů.

Švédská letadla nabírají vodu z MiladyVideo: Aktu.cz

 
Článek

Švédská letadla krátce před 15. hodinou vyrazila likvidovat lesní požár na Děčínsku. Hasiči o tom informovali na Twitteru.

O zapůjčení švédských letounů informovali v pátek ráno ústečtí krajští hasiči. Nejde o stroje stejného typu jako italské, jak zněla prvotní informace, ale o letouny Air Tractor AT802F.

Každý ze strojů pojme 3000 litrů vody. Již od začátku bylo v plánu, že do Českého Švýcarska vyrazí hned po příletu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Švédské hasicí letouny Air Tractor AT-802 pomáhají s hašením požáru v Českém Švýcarsku

Ve čtvrtek u požáru v Českém Švýcarsku zasahovala dvojice strojů z Itálie, každý s nádržemi na 6000 litrů vody, ty se však musely v pátek vrátit do vlasti k hašení tamních požárů.

Hasicí letadla Canadair CL-415.Video: Twitter, Vigili del Fuoco

Oba stroje pomáhaly ve čtvrtek hasit v oblasti Hlubokého dolu, kam byly během hodiny schopny dodat 48 000 litrů vody.

„Přejeme si, aby nefoukal vítr a aby zapršelo,“ uvedl k očekáváním hasičů krajský mluvčí Lukáš Marvan.

Hasiči brání Pravčickou bránu i ze země, přivedli k ní vodu

Domácí

Ti během noci natáhli hadicové vedení preventivně i k Pravčické bráně a doplnili vodu do požárních nádrží i na stanoviště, kde vodu nabírají hasičské vrtulníky.

Ohniska požárů se podle Marvana objevují v Hlubokém dole i v oblasti nad Hřenskem. „Není možné přesně specifikovat, kde je ohnisko. Ono se objeví, my ho zpacifikujeme – a ono se později objeví jinde,“ popsal obtížnou situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám