Hlavní obsah

Za hlas u voleb pivo zdarma, láká prvovoliče pivovar Bernard

Právo, Jaroslav Šnajdr
Humpolec

Netradiční způsob, jak nalákat prvovoliče k urnám, zvolil soukromý pivovar Bernard v Humpolci. Studentům středních a vysokých škol nabídl za volební hlas pivo zdarma. Třídy na středních školách mohou získat 250 sudů, pokud se aspoň 80 procent studentů písemně zaváže, že přijde volit a doručí toto prohlášení potvrzené školou pivovaru.

Článek

V druhé individuální kategorii dostane prvních tisíc vysokoškoláků basu piv.

Podle Zdeňka Mikuláška z Pivovaru Bernard je zatím odezva pozitivní. Výherci si podle něj mohou vybrat výhru v alkoholickém i nealkoholickém pivu. Pivovar i tak podle něj počítá i s kritikou kvůli propagaci alkoholu mezi mladými nebo nařčením z ovlivňování voličů.

Majitel pivovaru Stanislav Bernard totiž kandidoval v posledních volbách do Senátu za ODS a je znám svým pravicovým přesvědčením. „Naším záměrem bylo rozvířit diskusi, aby mladí k volbám šli. Nesnažíme se nikoho ovlivňovat,“ dodává Mikulášek.

Sporná propagace alkoholu

Odborníci však nevidí přínos výzvy jednoznačně. „Psychologickou hodnotu a pozitivní efekt to může pro mladé lidi mít. Na druhou stranu ale nevidím nic dobrého v propagaci alkoholu,“ řekl Právu jihlavský psychiatr a odborník na závislosti Miroslav Skačáni.

Podle něj ale soutěž napadnutelná není. „To bychom pak mohli napadnout třeba politické strany, které na mítincích a akcích nabízejí pivo za dvě koruny nebo zdarma,“ podotkl Skačáni.

Za nešťastné považuje spojení s alkoholem k vyjádření politického názoru ředitel humpoleckého gymnázia Vlastimil Fiala. „Jakákoliv smysluplná aktivita, která by mladé lidi přivedla k volbám, má obrovský přínos, ale spojení s alkoholem se mi zdá naprosto nepatřičné,“ řekl Právu Fiala. Podle něj by ale bylo přijatelnější, pokud by pivovar nabídl do soutěže pouze nealkoholické pivo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám