Hlavní obsah

Za dělbuchy na Silvestra budou v Praze padat tučné pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní město s příchodem Nového roku otestuje svou vyhlášku o pyrotechnice, podle níž za nedovolené odpalování dělbuchů, světlic, rachejtlí hrozí na místě pokuta 10 tisíc korun a ve správním řízení až desetinásobek této částky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Oslavy příchodu nového roku v centru Prahy v roce 2019

Článek

Praha zpřísnila pyrotechnickou vyhlášku v roce 2020. V praxi se zatím příliš neprojevila, protože bujarým oslavám příchodu Nového roku bránila pandemie covidu-19.

Turisté se ale do Prahy už vrátili, hlavní město je navíc na svátky lákalo kampaní. Příchod roku 2023 tak patrně bude pro pražskou vyhlášku první ostrou zkouškou.

Podle normy, kterou připravili zejména bývalý primátorův náměstek Petr Hlubuček (dříve STAN) a radní Hana Kordová Marvanová (nyní za ODS), se volně prodejná pyrotechnika nesmí používat v Pražské památkové rezervaci a na mnoha dalších místech.

Silvestr. Každoroční postrach psů

Domácí

Mezi ně patří okolí vodních toků, ostrovy, přírodní území a prostory vzdálené méně než čtvrt kilometru od zdravotních zařízení, domovů pro seniory, zoologické zahrady, útulků pro zvířata. Mapu lze podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana nalézt na webu praha.eu.

Z dřívějšího znění vyhlášky zmizelo ustanovení, podle něhož byly rachejtle a dělbuchy dovoleny 31. prosince a 1. ledna. Hlavní město samo nebude Nový rok nebude slavit ani ohňostrojem, ani videomappingem.

„Od těch oslav jsme upustili již před několika měsíci s ohledem na konflikt na Ukrajině a v současné době, kdy musí šetřit nejen Pražané, ale i město, tak se nám nejevilo pořádání ohňostroje či jiné oslavy jako vhodné,“ řekl Hofman v úterý České televizi.

Anketa

Souhlasíte se zákazem odpalování pyrotechniky v centru Prahy?
Ano
81,9 %
Ne
18,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16666 čtenářů.

Jde o mix jedů, vědci brojí proti ohňostrojům a petardám

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám