Hlavní obsah

Za cestovní pas zaplatíme dvakrát víc, za dětský dokonce šestinásobek

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 1200 korun ze současných šesti stovek se má zvýšit správní poplatek za vydání cestovního pasu se strojově čitelnými údaji. Dětský pas, za který se dnes na úřadě platí sto korun, podraží dokonce šestinásobně. Počítá s tím změna zákona o správních poplatcích, kterou navrhuje ministerstvo vnitra.

Článek

Vnitro poslalo novelu tento týden do připomínkového řízení, po jeho skončení v polovině června zamíří předloha do Sněmovny. Podle mluvčího ministerstva vnitra Pavla Nováka by zákon přinášející zvýšené poplatky mohl nabýt účinnosti v prvním čtvrtletí příštího roku.

Výrazné zdražení správních poplatků především za cestovní doklady zdůvodňují navrhovatelé napjatým státním rozpočtem. Nelíbí se jim ale také dosavadní praxe, kdy výrobu osobních dokladů platí stát, správní poplatky jsou však příjmem obcí, které průkazy vydávají.

Výroba občanských průkazů a cestovních dokladů je plně hrazena z finančních prostředků státu, přičemž veškeré příjmy ze správních poplatků náležejí obecním úřadům obcí s rozšířenou působností. Tento stav není žádoucí s ohledem na současnou ekonomickou situaci státu
autoři návrhu

„Výroba občanských průkazů a cestovních dokladů je plně hrazena z finančních prostředků státu, přičemž veškeré příjmy ze správních poplatků náležejí obecním úřadům obcí s rozšířenou působností. Tento stav není žádoucí s ohledem na současnou ekonomickou situaci státu,“ napsali autoři návrhu do důvodové zprávy.

Změnu sazeb poplatků proto doprovázejí také návrhem novely zákona o rozpočtových pravidlech. „Novelou zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů by polovina vybraných správních poplatků byla převáděna do státního rozpočtu tak, aby se výrobní náklady na občanské průkazy a na cestovní doklady částečně pokryly,“ uvádí zpráva.

Podraží i ztráta občanky

Děti mladší 15 let přitom budou moci cestovat od poloviny příštího roku pouze s vlastním pasem, už nebude možné je mít zapsané v dokladech rodičů. Platnost dětského pasu je pětiletá, od 15 let pak desetiletá.

Kromě zvýšení správního poplatku za vydání běžného pasu počítá změna i se zdražením tzv. bleskového pasu, tedy dokladu, který úřady vydávají zpravidla na počkání, neobsahuje však biometrické a strojově čitelné údaje a jeho platnost je omezena na půl roku. Dospělý občan by za tento doklad zaplatil místo dosavadních 1500 korun celé tři tisíce, pro dítě do 15 let by poplatek činil dva tisíce místo dosavadní tisícovky.

Návrh plánuje také zavést nový třistakorunový poplatek za vydání nového občanského průkazu se strojově čitelnými údaji, pokud o něj občan sám požádá kvůli zápisu nepovinného údaje. Jde například o zápis nezletilých dětí do občanky. Ze sta na dvě stě korun se má zvýšit také poplatek za vydání nového občanského průkazu, pokud majitel původní zničil, ztratil, nebo mu byl odcizen.

Vnitro si od zdražení poplatků za cestovní pasy slibuje zvýšení příjmů státního rozpočtu o 200 miliónů korun, na ztracených a zničených občankách má erár vydělat dalších 17,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám