Hlavní obsah

Z ostravské zoo uprchl vzácný lemur

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Z ostravské zoologické zahrady utekl v úterý ráno lemur vari. Menší černobílá poloopice s výrazně dlouhým ocasem připomíná při pohybu spíše větší kočku.

Článek

Jedná se o jednoho z lemurů, kteří jsou na ostrůvku v letní expozici. Pravděpodobně při skákání ve větvích spadl do vody a doplaval na druhý břeh. Tím byl v podstatě na svobodě,“ popsala mluvčí ZOO Šárka Kalousková s tím, že lemura viděli návštěvníci zahrady a poté byl spatřen také u ostravského krematoria, které je nedaleko.

Vedení ZOO nyní prosí veřejnost, aby mu při pátrání po opičce pomohla. „Pokud by se dostal k někomu na zahradu nebo dvorek, nemusí se bát. Lemur není nebezpečný,“ upozornila mluvčí a dodala, že přesto doporučuje nepřibližovat se k opici a ani se jí nedotýkat.

Nechá se zlákat na ovoce

„Lemur není na přímý kontakt s lidmi zvyklý a mohl by se bránit a třeba i kousnout. Nicméně jej mohou lidé zkusit nalákat, nejlépe na banán či jiné ovoce, do nějakého uzavřeného prostoru a pak nám hned zavolat,“ popsala Kalousková, jak se mají lidé zachovat. Telefon do ostravské ZOO je 596 241 269.

Foto: Profimedia.cz

Lemur vari

Podle mluvčí se takové útěky zvířat čas od času stávají. „Je to daň za to, že se snažíme otvírat pohledy na zvířata, aniž by je rušila mříž nebo pletivo,“ naznačila. Jak dlouho může lemur přežít ve volné přírodě, není jasné. „Pokud najde nějaký zdroj potravy, tak to pro něj není problém. Bude se nejspíše pohybovat někde na stromě, kde se cítí bezpečnější,“ doplnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám