Hlavní obsah

Z obchodního centra v Ostravě je včelí základna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nové obyvatele má už pár týdnů střecha zábavně-obchodního centra Forum Nová Karolina v centru Ostravy. Jde o včely z medové farmy Medoo Silesia. Jejich první med chce včelař Robert Chlebiš z Šilheřovic na Opavsku stáčet již příští rok.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Na myšlenku umístit včelí úly na střechu obchodního centra přišel včelař náhodou. „Jel jsem po dálnici autem a říkal jsem si, že by bylo dobré, kdybychom naše výrobky dokázali dostat k zákazníkům do Ostravy. A napadlo mě, že bychom si mohli pořídit nějaký výdejní automat než otvírat další svoji pobočku. A když jsem přemýšlel nad tím, kam bychom ho mohli dát, tak jediné místo, které mě napadlo, byla právě Nová Karolina,“ popsal Chlebiš.

Předestřel návrh vedení obchodního centra s tím, že za místo pro medový automat nabídl na střechu úly. „A to se jim zalíbilo, přiznali, že už se nějakou dobu zabývají myšlenkou, mít na střeše včely. Takže se ty naše nápady hezky potkaly,“ pousmál se.

V pilotní fázi odvezl Chlebiš do centra Ostravy čtyři včelstva. „Pro začátek. Abychom vypozorovali, jakým způsobem to tam bude fungovat a jaké tam budou mít včely podmínky,“ řekl. Odhadl, že do budoucna by na střeše mohlo být až 10 úlů.

Žhář zapálil úly v chráněné oblasti na Olomoucku, dvě desítky včelstev uhořely

Krimi

Toho, že včely nebudou mít v srdci Ostravy dostatečnou pastvu, se majitel medové farmy nebojí. „Ty včely se pohybují v perimetru pěti kilometrů, takže když od Karoliny uděláte průměr pět kilometrů, tak toho mají dost,“ ujistil Chlebiš.

Dodal, že v okolí rostou a kvetou olše, lísky, břízy, kaštany, lípy, jasany nebo akáty. „A to nepočítám obrovské množství truhlíků a záhonků, které mají lidé na balkonech nebo v okolí domů,“ upozornil podnikavý včelař.

Nemá strach ani z toho, že by med z centra města nebyl kvalitní. „O včelaření ve velkých městech se hovoří už několik let, ve světě je to běžné. A třeba u nás, před pár lety, vyhrála v soutěži Med roku třikrát po sobě paní, která včelaří přímo v centru Prahy. Ve městech je plno míst, o která se lidé starají, a roste tam toho hodně, jen to nevidíme, nevnímáme, neřešíme to,“ míní Chlebiš.

Automat na výrobky medové farmy chce zprovoznit ještě před letošními Vánocemi.

Med zdraží. Řada včelařů přišla o včelstva

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám