Hlavní obsah

Vojenská policie chce mít právo ničit drony

Právo, Oldřich Danda

Drony a bezpilotní letouny se z užitečného stroje mohou v rukou teroristů změnit na nebezpečnou zbraň nebo špionážního robota. Vojenští policisté proto chtějí mít v případě ohrožení pravomoc převzít nepřátelský letoun pod kontrolu, nebo ho dokonce zničit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pokud zákon projde, budou vojenští policisté první českou bezpečnostní složkou, která takovou schopnost má, protože pro Policii ČR se podobný zákon teprve chystá.

Vojenští policisté navíc žádají i to, aby mohli v nebezpečí rušit mobilní signál, a tak případně zabránit odpálení dálkově řízené výbušniny.

Počítá s tím novela zákona o Vojenské policii, kterou ministerstvo obrany poslalo do připomínkového řízení. „Chceme dát novelou možnost omezení provozu bezpilotních prostředků nad vojenskými objekty, kde by mohly ohrožovat životy a zdraví, ale třeba i rušit elektronický signál,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

Jak budou policisté drony ničit, není podle mluvčího ještě jasné. „Určitě by se zprvu volily nenásilné formy, jakou je výzva. Zneškodnění dronu by bylo až krajní řešení,“ dodal Pejšek.

Orli, sítě, rušičky

Ve světě policie používá několik způsobů k zastavení bezpilotních letounů. V Japonsku policisté chytají drony do speciálních sítí zavěšených pod policejními bezpilotními letouny.

Nizozemská nebo francouzská policie už několik let cvičí orly k odchytu nepřátelských strojů. Italská firma Finmeccanica zase vyvinula elektronický systém, který dokáže převzít kontrolu nad podezřelými drony.

Drony jsou mezi lidmi stále oblíbenější. Ve světě se jich prodají ročně miliony a v Česku jsou to tisíce. Naučili se je po­užívat v akci policisté i vojáci. K monitorování je už řadu let používá česká armáda. V příštím roce by měl v Prostějově vzniknout prapor bezpilotních prostředků, vojáci se chystají nakoupit i bojové drony schopné nést zbraň či bombu.

Také Policie ČR před časem nakoupila několik dronů a po­užívá je např. pro sledování dopravní situace nebo pro hledání ztracených lidí. Před třemi roky policejní prezidium vypsalo soutěž na firmu, která by našla vhodný způsob, jak nebezpečné drony pacifikovat.

„S obranou jsme v souladu, že i policie potřebuje pravomoc, jak podobným hrozbám čelit, ale nejsme ještě tak daleko, abychom měli připravený zákon,“ řekl Právu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Blokace ochrany před odposlechy

Podle mluvčího Pejška novela o Vojenské policii by měla policistům umožnit i rušit různá elektronická zařízení. „Je to po dohodě s Českým telekomunikačním úřadem,“ řekl mluvčí. Jako příklad uvedl situaci, když bude Vojenská policie doprovázet chráněnou osobu nebo zajištovat nástup vojáků na náměstí a získá informace o nebezpečí útoku dálkově aktivovanou výbušninou.

„V takovém případě bude VP oprávněna po nezbytně nutnou dobu rušit signál,“ dodal mluvčí. Podle důvodové zprávy k zákonu budou vojenští policisté moci blokovat i např. ochranu proti odposlechům.

Novela zákona počítá i s tím, že vojenští policisté budou moci v budoucnosti nejen řídit dopravu při průjezdu cizích vojenských konvojů přes české území, ale i cizí vojáky ochraňovat. „Zkušenosti z nedávných konvojů ukázaly, že je třeba pravomoci VP rozšířit. Když někde konvoj zastaví a techniku a vojáky kupříkladu obsypou zvědavci, má nyní působnost chránit osoby a majetek jen Policie ČR,“ dodal Pejšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám