Hlavní obsah

Obezita zabíjí už i české děti

Právo, Stáňa Seďová

K pediatrovi přicházejí už i děti předškolního věku, které se kvůli obezitě ani nevyškrábou na vyšetřovací lůžko. Lékaři mluví o epidemii dětské obezity.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) v současnosti každé čtvrté české dítě trpí nadváhou a každé desáté je obézní. V pražské Nemocnici na Bulovce ošetřovali adolescenta, který ani na naléhání lékařů nepodstoupil léčbu obezity a následně zemřel.

Příčinou úmrtí chlapce byly komplikace spojené s obezitou
Dagmar Slavíčková, pediatrička Nemocnice na Bulovce

„Bohužel jsme už museli řešit i případ, kdy nám přišel na pohotovost chlapec v adolescentním věku s rodiči, kvůli jinému zdravotnímu problému, než je obezita. Lékaři však rodiče žádali, aby podstoupil i léčbu obezity. Ti to odmítli a pak jsme se dozvěděli, že tento chlapec zemřel. Nemohu a nechci zveřejňovat přesnou příčinu smrti, abychom pozůstalé netraumatizovali znovu, ale mohu říct, že příčinou úmrtí byly komplikace s obezitou spojené,“ svěřila redakci nejsmutnější případ lékařka pediatrického oddělení Nemocnice na Bulovce Dagmar Slavíčková.

Statistiky jsou alarmující. Jen za posledních deset let se počet dětí bojujících s obezitou u nás ztrojnásobil.

V pěti letech 40 kilo

„Nyní musíme řešit stále častěji případy těžších obezit u dětí už v předškolním věku. Například přišel pětiletý chlapec průměrné výšky, řekněme 120 centimetrů, a vážil 40 kilogramů. Nedokázal ani vylézt na lůžko, když jsme ho požádali. A to není ojedinělé. Přicházejí stejně dívky i chlapci. V tomto případě byla jasná příčina hned. Chlapec měl obézní o dva roky starší sestru, matku i otce,“ popsala další případ lékařka s tím, že děti, zvláště takhle malé, za to samy nemohou.

„Děti se, zvláště v takto brzkém věku, nepřejídají schválně. Důvodem je obezitogenní prostředí. Přijímají mnoho levných energeticky bohatých potravin a zcela jim chybí pohyb. Dnes dokonce i obyčejná chůze do školy. Jezdí autobusem nebo je rodiče vozí až k budově,“ uvádí důvody nadváhy dětí Slavíčková.

Děti jedí zdravěji, přesto tloustnou

Věda a školy

A doplňuje běžnou praxí u starších: „U školáků pak strava prostě není pravidelná. Nesnídají, na dopolední svačinu nemají čas, oběd v jídelně často vrátí, že jim nechutná. Jakmile skončí škola, jdou do rychlého občerstvení, doma vyplení ledničku, pak snědí k večeři dospělou porci a ještě se u televize dojídají.“ Ve vyšším věku se tyto zvyky mohou proměňovat v opačný extrém a zhruba od třinácti let začínají takové děti nezdravě hubnout, což může vést k bulimii či anorexii.

Kupte obéznímu dítěti psa

„U dětí není vhodné aplikovat léčbu medikamenty nebo chirurgickými zákroky. V dětské obezitologii není doporučována ani výrazná redukční dieta, jelikož neprospívá organismu, který se vyvíjí. Úbytek hmotnosti by při léčbě nadváhy a obezity u dětí neměl přesáhnout jeden kilogram za měsíc,“ varuje pediatrička Slavíčková.

Možností léčby je mnoho, včetně lázeňských pobytů pro děti. „Tam zhubne opravdu každé dítě. Mluvíme-li o prosté elementární obezitě. Přijde-li dítě s nadváhou, je to v 98 procentech právě tato prostá obezita, bez jiných navazujících onemocnění,“ doplňuje lékařka.

Místo hamburgeru čip do mozku. Boj s obezitou přitvrzuje

Muži

Vhodný tip pro rodiče, již se snaží zvýšit pohybovou aktivitu dítěte, je podle ní například koupě psa, kterého bude muset dítě denně několikrát venčit.

Nepodniknou-li rodiče kroky k nápravě a uzdravení, budou jejich obézní děti vystaveny riziku vysokého tlaku, diabetu, kardiovaskulárních onemocnění, poškození pohybového aparátu, špatnému psychickému stavu, a v té nejhorší variantě i úmrtí, jak dokládá nedávný případ z Nemocnice na Bulovce.

Reklama

Výběr článků

Načítám