Hlavní obsah

Ložisko českých granátů na Trutnovsku překonává očekávání

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ložisko českých granátů otevřené letos v květnu v Dolní Olešnici na Trutnovsku zatím předčilo všechna očekávání. Těžaři za necelého půl roku vytěžili o 20 procent více pyropů, než předpokládali za celoroční těžbu. Drahokamy mají většinou optimální velikost vhodnou na tvorbu šperků.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vytěžené kameny.

Článek

České granáty se nyní těží v Česku pouze na dvou místech, v Podkrkonoší a Českém středohoří. „Díky nižším provozním nákladům, než jsou v ložisku Podsedice v Českém středohoří, lze říci, že za méně peněz máme v Olešnici hodně muziky. Výnos těžby pokrývá provozní náklady,“ konstatoval Jiří Boudný z Družstva umělecké výroby Granát Turnov.

Dvouhektarové ložisko v Dolní Olešnici může podle geologického průzkumu vydat okolo sedmi set kilogramů vzácné suroviny. Oblast podkrkonošského Kalenského potoka, kudy prochází granátová žíla, skrývá odhadem 23 tun pyropů. Většinou v místech, kde nelze těžit, pod domy a komunikacemi. Těžaři pomocí povrchové těžby odkryli zlomek podkrkonošského naleziště. Unikát mezi vytěženými drahokamy představuje dvojice pyropů delších než sedm milimetrů.

V Brazílii našli obří smaragd

Koktejl

„Doposud jsme z celé těžby v Dolní Olešnici získali pět podobných kamenů považovaných za skutečnou raritu. Velikost olešnických pyropů se pohybuje povětšinou od tří do čtyř milimetrů, což je slušné. Pyropy ze severočeských Podsedic většinou mají podobnou velikost, ale o něco vyšší kvalitu,“ srovnává Boudný.

Lákadlo pro prospektory

Mocnost olešnického ložiska láká zlatokopy, kteří zde léta české granáty rýžovali. Turnovské družstvo muselo těžební prostor zabezpečit proti prospektorům kamerami. „Často tady pozorujeme zvýšený pohyb osob. Nejde ani tak o pyropy, ale o to, aby tam někdo nepřišel k úrazu,“ podotkl Boudný.

Drahokamy barvy holubičí krve se nacházejí v Dolní Olešnici pod vrstvou hlíny od půldruhého do tří a půl metru. Těžit se bude minimálně čtyři roky. „Technologicky můžeme jít do hloubky pěti metrů. Pokud by kameny byly hlouběji, museli bychom draze změnit těžební technologii, což nepředpokládáme,“ předjímá Boudný.

Těžbu pokrývá zisk za celosvětově žádané šperky z českého granátu. „Družstvo je ziskové. Český granát představuje strategickou surovinu pro výrobu nezaměnitelných šperků,“ konstatoval předseda turnovského družstva Pavel Tvrzník.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Těžba v podkrkonošské Dolní Olešnici.

Granát v Dolní Olešnici zaměstná pět lidí se zkušenostmi ze sousední lokality Vestřev, kde těžba před několika lety skončila. Těžaři za sebou nechali zrekultivovanou zplanýrovanou krajinu o rozměrech dvou fotbalových hřišť, jež dříve kvůli hrbolům a náletům neměla prakticky žádné využití. Jizvy po povrchové těžbě zahladí v Dolní Olešnici buldozery.

Obecní kasu obohatí výtěžek z nájmu za těžební prostor, poplatek za pozemky vyjmuté z půdního fondu nebo procenta z částky odváděné státu za kilogram vytěžené suroviny. Dolní Olešnice tak za čtyři roky zbohatne možná o půldruhého milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám