Hlavní obsah

Z koronavirových statistik v Česku zmizeli dva mrtví, někdo je tam předtím omylem připsal

– Praha
Novinky, jam

Zatímco ve středu večer koronavirové statistiky ministerstva zdravotnictví mluvily o 330 zesnulých, ve čtvrtek ráno už ukazovaly pouze 328. Nešlo však o zázrak, ale podle mluvčí resortu Gabriely Štěpanyové pouze o nápravu individuální lidské chyby, jejímž důsledkem nešťastná statistika nepravdivě narostla.

Foto: Novinky

Ze statistik zmizeli dva mrtví.

Článek

„V tomto případě došlo s největší pravděpodobností k nějakému špatnému zadání ze strany konkrétních subjektů (nemocnic, hygieniků). Nejde o chybu systému, ale spíše o nějakou individuální chybku,“ osvětlila Novinkám Štěpanyová.

Foto: mzcr.cz

Statistika ministerstva zdravotnictví

Data do informačního systému infekčních nemocí (ISIN), z něhož oficiální web ministerstva věnovaný koronaviru čerpá data, zadávají hlavně nemocnice, krajské hygienické stanice a laboratoře. Vše se sbíhá na ministerstvu, kde se zanesené údaje u statistiků následně ověřují. A důsledkem tohoto procesu občas může podle Štěpanyové docházet k chybám či následným změnám již zveřejněných čísel, protože ověření přijde až záhy.

Viroložka Soňa Peková: Letos do zahraničí nejezděte

Domácí

Data se mohou do tří dnů měnit

„Občas se to stane. My se snažíme dávat čísla hned online, pokud by to mělo být jisté na 200 procent, tak bychom to museli dělat jednou za tři dny. Ta data z laboratoří a hygienických stanic, která se u nás potkávají, se musí ještě ověřovat. Může tedy docházet v horizontu jednoho až tří dní k nějakým změnám ve statistikách,“ vysvětlila.

Ve vážném stavu s covid-19 je v českých nemocnicích asi 10 lidí

Domácí

I podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška jsou změny u některých statistik možné, avšak nikoliv u té týkající se zemřelých. Samozřejmě s výjimkou lidských chyb, tak jako tomu bylo zřejmě v tomto případě.

„Údaje o zesnulých se zpětně nemění. Tento údaj je jeden z nejtvrdších, který v té databázi je. To, že je člověk mrtvý, se zpětně nemá jak změnit,” dodal.

Reklama

Související články

V ČR přibylo nejvíce nakažených za týden

V České republice stoupl během středy počet nakažených covidem-19 o 73 na 9824. Nárůst je nejvyšší od 3. června. Obětí je 328. V Brazílii opět přibylo přes 32...

Výběr článků

Načítám