Hlavní obsah

Z Havířova asi zmizí proslulá Brána s kyvadlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov

Vedení Havířova na Karvinsku se rozhodlo proměnit centrální náměstí Republiky. Je proto možné, že odsud zmizí plastika pražských sochařů Stefana Milkova a Karla Holuba s názvem Brána s kyvadlem a pramenem, která náměstí zdobí od roku 2007.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Takto v současnosti vypadá na havířovském náměstí socha Brána s kyvadlem. I ona potřebuje údržbu.

Článek

Radnice si plastiku nechala vyrobit k padesátému výročí založení města. Vznikla z veřejné soutěže a město za ni zaplatilo téměř šest milionů korun. Nyní to však vypadá, že socha z náměstí zmizí. V srpnu totiž město vyhlásilo anketu pro veřejnost, aby občané rozhodli o osudu takzvaného havířovského kyvadla.

Lidé hlasovali do 20. září prostřednictvím online formuláře nebo dotazníku v Radničních listech, zda plastiku chtějí na náměstí Republiky ponechat, či ji odstranit. Rozhodli, že už ji nechtějí. Ankety se zúčastnilo 3403 občanů. Pro odstranění sochy z nich hlasovalo 2750 lidí. Havířov má kolem sedmdesáti tisíc obyvatel.

Projekt pokračuje

„Zjistit názor občanů byl první krok k tomu, aby mohla pokračovat projektová příprava. O dalším postupu bude radnice veřejnost průběžně informovat,“ sdělila Právu havířovská mluvčí Rosalie Seidl Pokorná s tím, že více informací k situaci nyní nebudou zveřejňovat.

Radnice na webu města informovala, že náměstí Republiky si po letech užívání zaslouží obnovu a modernizaci, aby mohlo dále sloužit setkávání občanů a bylo reprezentativním středobodem města. Práce na proměně náměstí mají začít v roce 2025. Radnice zde počítá s novým mobiliářem, se zpevněním ploch, novou zelení, ale i s novým vodním prvkem. Promění se také tamní veřejné osvětlení.

V soutěži na druhém místě

Havířovská plastika budí emoce po celou dobu své existence. Někteří ji označují za gilotinu a hrůzu města, druhým se impozantní brána s kyvadlem líbí a nedokážou si bez něj náměstí představit.

Devět metrů vysoká brána s pohybujícím se kyvadlem a pramenem vznikla ve veřejné soutěži. V roce 2002 byla podána žádost o návrh nové dominanty havířovského náměstí. Do soutěže se tehdy přihlásilo třináct umělců z celé republiky. Vedení města vystavilo modely návrhů a občané Havířova se mohli vyjádřit prostřednictvím ankety. Nejvíce hlasů získalo dílo místního umělce, ale cena dvaadvacet milionů korun byla nepřijatelná, a proto bylo vybráno dílo, které se umístilo na druhém místě, tedy současné Kyvadlo.

Ostrava není jen uhlí a doly. Tipy, kam se vydat na výlet ve městě i jeho okolí

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám