Hlavní obsah

Z dětských talířků s Mickey Mousem se uvolňuje olovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo zdravotnictví v pátek prostřednictvím hlavního hygienika varovalo před dětskými keramickými talířky DISNEY s motivy Mickeyho Mouse a Medvídka Pú. Z barevných dětských ilustrací, které zaplňují celou plochu talířů, se totiž uvolňuje olovo v množství, které třiapůlkrát převyšuje povolené limity.

Článek

Chemické rozbory odhalily, že barevné dekory na talířcích uvolňují olovo. Obrázky přitom překrývají celou plochu talířků, která přichází do styku s jídlem. Podle hygieniků hrozí nebezpečí, že se olovo dostane do jídla, které děti následně zkonzumují.

V České republice distribuuje dětské talířky firma U. T. C. se sídlem v Komerční zóně v Čestlicích u Prahy. Produkty pocházejí od španělské firmy STOR SL, která si je nechala vyrobit v Číně. Podle zákona je distributor povinen nebezpečné výrobky okamžitě stáhnout z trhu. Zároveň musí zákazníkům, kteří si závadné předměty zakoupili, vrátit peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám