Hlavní obsah

Vzdejte se Babišovi, shrnul Pospíšil prezidentův projev na sjezdu ČSSD

Právo, jim
Aktualizováno

Vzdejte se Babišovi a nechtějte ani ministry. Těmito slovy ohodnotil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil projev Miloše Zemana na sjezdu ČSSD v Hradci Králové. Šéfa Pirátů Ivana Bartoše nechala prezidentova slova v klidu. Zato předseda ANO Andrej Babiš řeč prezidenta chválil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Článek

„Přemýšlím, kdy jsem slyšel lepší projev na stranické půdě, než byl ten dnešní, co pronesl pan prezident. Musím říct, že byl skvělý. Pravdivý, trefný, vtipný a pronesený spatra. Podle mě geniální rétor,“ napsal na Twitteru Babiš.

Právě ke spolupráci s jeho vládou Miloš Zeman sociální demokraty nabádal.

Podle Babiše by jednobarevný kabinet na úrovni ministrů s náměstky ČSSD mohl být „velmi efektivní“.

„Zároveň by nabízel ČSSD hrát jakousi opozici v rámci koalice. Nicméně je to doporučení pana prezidenta. Na ČSSD a volbu jejího vedení čekáme, abychom s nimi mohli začít jednat,“ sdělil Právu. Doplnil, že je připraven na všechny varianty.

Recept na zničení ČSSD, míní Fiala

„Andreji Babišovi se projev Miloše Zemana na sjezdu ČSSD líbil. Nedivím se mu. Prezident ČSSD doporučil, ať jde do vlády s ANO, ale vlastně nejde do vlády, ať nechá ministerská křesla ANO a pro sebe ať chce jen náměstky. Lepší recept k zničení ČSSD a jejímu nahrazení hnutím ANO už ani nelze dát,“ reagoval předseda ODS Petr Fiala.

I podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila sledoval Zeman hlavně vlastní zájmy. „Miloš Zeman říká sociálním demokratům: vzdejte se Babišovi a nechtějte ani ministry. Ještě někdo pochybuje, že vzniká Zemanova vláda?“ uvedl.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka nepředpokládá, že by ČSSD na angažmá pouze prostřednictvím náměstků přistoupila.

„Myslím, že cílem každé politické strany má být taková koalice, kde bude moci prosazovat svůj program, kde bude mít partnery, kteří se na takovém programu budou chtít podílet a budou chtít s takovou stranou v takové koalici působit. Určitě se to nedá vyměnit za pozice náměstků,“ napsal na Twitteru.

Filip: Všechny varianty jsou možné

Pozitivně hodnotil Zemanův projev předseda komunistů Vojtěch Filip. „Bylo to vystoupení, které motivovalo soc. dem., aby po tom chaosu, ve kterém se strana ocitla po volbách, začala racionálně jednat. Ať už jde o výzvu k vládnímu angažmá, nebo o další varianty, tedy nevstupovat do vlády, ale podpořit ji,“ řekl Právu.

Zemanovu nepřímou zmínku o spolupráci ANO, SPD a KSČM má za možnou. „Jsem přesvědčen, že všechny povolební varianty jsou možné. I takové řešení může být nalezeno. V rámci expertních skupin jednáme už 14 dní. Ne že bychom byli daleko s výsledkem, ale jednáme,“ dodal.

Nezájem

Zeman si v projevu rýpl i do Pospíšilova předchůdce v čele TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten ale podle svých slov projev prezidenta ani nesledoval. A to, že jej označil za odpudivého předsedu pravicové strany jej neudivilo. „Jak pan premiér, tak pan prezident nejsou schopni souvisle mluvit dvě minuty, aniž by nezmínili mé jméno,“ řekl Právu.

Piráty zase Zeman nazval anarchisticko-chaotickou stranou, což ani jejich předsedu Ivana Bartoše nenadzvedlo. „Komentovat komentáře mi v tomto případě přijde zbytečné. Kdybych měl reagovat na každou invektivu Okamury, inženýra Babiše nebo prezidenta Zemana vůči komukoliv, nejen Pirátům, nedělám nic jiného. A navíc je právě toto živí,“ sdělil Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám