Hlavní obsah

Vzácní hadi s psí hlavou se zabydleli v pražské zoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vzácně chovaní psohlavci Batesovi, svrchu smaragdově zelení a zespoda citronově žlutí hadi se zabydleli v pavilonu Terárium v dolní části pražské zoo. Vedle areálu v hlavním městě je vystavují jen tři další instituce v celé Evropské unii.

Foto: Zoo Praha

Při přesunu ze zázemí zoo do pavilonu bylo vhodné psohlavce změřit i zvážit. Manipulaci s takto konzervativními druhy hadů je vhodné omezit na minimum, proto je pro kontrolní prohlídku třeba využít každé vhodné situace.

Článek

Choulostivý druh z Amazonské nížiny se pyšní proporčně nejdelšími zuby mezi nejedovatými hady. Samec se jmenuje Uatuma a samice Coari. Fascinující je podle chovatelů také jeho podoba s obyvatelkou sousední expozice, s nepříbuznou krajtou zelenou, která pochází z opačného konce světa.

„Oba druhy dělí 70 milionů let samostatného vývoje, přesto jsou si podobní nejen vzhledem, ale i způsobem života. Adaptace na téměř stejné prostředí či potravu způsobila takřka totožný vývoj. Tento jev nazýváme konvergentní evolucí a v různých mírách je patrný i u dalších zvířat: např. u pásovců a luskounů nebo našich ježků a australských ježur,“ vysvětluje chovatel plazů Vojtěch Víta.

Foto: Zoo Praha

Psohlavec Batesův je novým přírůstkem do hadí kolekce pražské zoo. V evropském chovu je jen velmi omezené množství jedinců a současně mnoho zájemců o jeho chov. O to cennější je získání mladého páru.

Praha získala mladý pár od zkušeného herpetologa. „Jde o stromový druh hada, takže návštěvníci naši dvojici naleznou zcela jistě ve větvích v horní části expozice,“ upozornil.

Své bizarní jméno získali psohlavci od slavného švédského přírodovědce Carla Linného, tvůrce tradičního botanického a zoologického názvosloví. Na základě tvaru hlavy a tesáků, které připomínají ty psí, nazval prvního popsaného psohlavce druhovým názvem caninus (= psí), což později přešlo do českého rodového názvu.

Foto: Zoo Praha

Podoba s krajtou zelenou (napravo) je pozoruhodná. Podobný je nejen vzhled nebo prostředí, které obývají, ale i způsob života, a dokonce i typická elipsovitá odpočívací poloha.

Druhový název Batesův zase dostal tento atraktivní druh na počest britského biologa Henryho W. Batese, který jako první upozornil na mimikry nejedovatých živočichů, kteří svým vzhledem připomínají jedovaté druhy, aby odradili nepřátele. I psohlavec Batesův je toho dobrým příkladem. Svým vzhledem totiž napodobuje jedovatého křovináře Bothrops bilineatus.

U popelnic v Brně našli 1,5 metru dlouhého hroznýše

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám